Glas Javnosti

Da li je odbijanje kumstva greh?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Verujemo da ste čuli za izreku “kum nije dugme” jer u našem narodu kum je ravnopravni član porodice i osoba na koju uvek možemo da se oslonimo.

Nekada se kumstvo prenosilo s kolena na kolena, ali se situacija u prethodnih nekoliko godina promenila, te mladenci i osobe koje žele da se krste ili krste svoje dete, sami biraju ko će im kumovati.

Pored gorenavedene izreke postoji i ona da se "kumstvo ne odbija", a mnogi veruju da, ukoliko odbijete da budete nečiji kum ili kuma, na sebe navlačite greh i jednu vrstu proklestva.

Da li je to istina, upitali smo sveštenika Aleksandra Milovanovića.


- Mislim da sam samo nekoliko puta čuo da je neko odbio kumstvo, jer je biti kum u našem narodu, pre svega, jedna velika čast. Ljudi obijaju da budu kumovi zbog mnogo stvari, a jedna od njih je novac koji bi svedok pred Bogom trebalo da izdvoji. U današnje vreme tako nešto ne možemo osuditi - započinje sveštenik.

Prema njegovim rečima, sasvim je u redu da osoba koja oseća da nije spremna na kumstvo zbog duhovnih, religioznih ili materijalnih stvari, isto i odbije.

Na pitanje da li je istina da će odbijanje kumstva toj osobi doneti proklestvo, sveštenik odgovara kratko:

- To je obično sujeverje, a poznato je da sujeverje i pravoslavlje ne idu zajedno.


Kako kaže, danas se dosta toga promenilo kada je kumstvo u pitanju i ističe da omladina olako gleda na sve to.

- Nekada se znalo. Stara kumstva su bila neraskidiva. Danas mladi zovu prijatelje koje poznaju nekoliko meseci ili godina, onda se posvađaju, kumstvo "pukne", a zapravo bi kum trebalo da nam bude duhovni vođa, posebno kada odlučujete ko će vas krstiti dete - zaključuje sveštenik Aleksandar Milovanović.

Glas javnosti/K04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR