Glas Javnosti

Da li je moguće zamrznuti jaja?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Ako nemate vremena za konzumiranje pre isteka roka trajanja - zamrznite. Možete li stvarno zamrznuti kokošja jaja, i kako to uraditi kako treba - reći ćemo u nastavku teksta.

ko zamrznete jaja bez ljuske u zatvorenoj plastičnoj posudi ili u plastičnoj kesi sa hermetičkim zatvaranjem, nema problema za dalju upotrebu. Za dalju upotrebu proizvoda od jaja, važno je označiti datum zamrzavanja i broj komada. U ovom obliku jaja se mogu skladištiti 12 meseci.  Zamrzavanje im neće pokvariti svojstva.

Prirodno, tekstura žumanaca postaje drugačija nakon zamrzavanja, pa ih je posle teže kuvati. Takvu promenu teksture možete izbeći tako što ćete umutiti žumanca i osminu kašičice soli ili 1,5 kašičicu šećera na svaka četiri žumanca. Važno je naglasiti da  morate voditi računa i na šta planirate da ih trošite, jer ako slana žumanca ubacite u smesu za tortu, ona jednostavno neće valjati. Važno je da napišete i kada ste ih zamrzli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti i zašta su jaja dal za slano ili slatko.

Belanca je lakše zamrznuti jer ne menjaju strukturu, pa mogu stajati u zamrzivaču i duže. Ona se zapravo zamrzavaju lakše od žumanaca i mogu trajati duže - do 12 meseci. Belanca se zamrzavaju bez dodataka šećera ili soli. Nije potrebno ni mućenje.

Cela jaja - Svako jaje treba razbiti u šoljicu, pre nego što se sipa u činiju, u kojoj ćete iz mešati. Žumance i belance se lagano izmešaju da bi se izbeglo stvaranje pene, jer pena znači – prisustvo vazduha.

Važna napomena: NIKADA sa ljuskom, nezamrzavajte jer bi u toku zamrzavanja ljuska pukla. Možete da ih zamrznete i u posudama za led koje ćete pokriti kesicama.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR