Glas Javnosti

Da često treba meriti težinu?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Prilikom procesa mršavljenja, merenje težine može da nas demotiviše. Bilo da držite dijetu, vežbate ili, jednostavno, brinete o svom zdravlju, može se desiti da postanete previše okupirani pitanjenjem koliko tačno kilograma imate.

Sama težina ima veze s indeksom telesne mase (BMI), koji nas svrstava u određene kategorije i pokazuje imamo li rizik od nekih oboljenja (dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, srčana oboljenja…). Međutim, sam BMI nam ne pokazuje procenat masnih naslaga koje imamo u telu.

Naša težina je zapravo slika veze tela i gravitacije. Na drugoj planeti, imali bismo drugačiju težinu. Zato broj na vagi ne govori mnogo o našem zdravlju, ali ono što su istraživanja pokazala jeste da težina može da nam pomogne da pravimo zdravije izbore.


Ipak, ukoliko nam cilj jeste da izgubimo višak kilograma, merenje je mnogima važna stavka na ovom putu. Samo, važno je napomenuti da je mršavljenje dugotrajan proces i da će brojka na vagi varirati, u zavisnosti od dobijanja mišićne mase i brojnih drugih faktora. U ovom slučaju sama odeća i obim struka i drugih delova tela bolji su pokazatelj jesmo li smršali ili ne.

U slučaju da vaga, prilikom procesa mršavljenja, pokazuje veću cifru, to ne znači da smo dobili višak kilograma u tradicionalnom smislu. To može značiti da nam se povećala masa mišića.


Ono što je zaključak, prema istraživačima, jeste da cifra na vagi ne znači puno. Zapravo, prilikom procesa mršavljenja, merenje težine može da nas demotiviše. Umesto toga, izaberite par omiljenih pantalona ili farmerica i neka vam one budu merilo jeste li zaista doterali svoju figuru ili ne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR