Glas Javnosti

CVEĆE SE SADI U APRILU: Lako se neguje, a krasiće vaše dvorište do kasne jeseni

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ove četiri biljke generalno ne zahtevaju preveliku negu, a tokom leta će vas „nagraditi“ prelepim šarenim cvetovima.

Proleće nam je kalendarski već stiglo i svi isčekujemo neke lepše i sunčanije dane...Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, kao i letnje lukovice. Ove četiri biljke generalno ne zahtevaju preveliku negu, a tokom leta će vas „nagraditi“ prelepim šarenim cvetovima.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primesama bele ili žute.


Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava semenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dve trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 semenki i prekrijete ih zemljom.

Gotove biljke za dvorište trebalo bi saditi u razmaku od 20 do 30 centimetara i obilno ih zaliti, pazeći da ne pokvasite listove. Dan i noć odlično uspeva u polusenci, nije zahtevan za održavanje i može da traje do prvih mrazeva.

Cinija

Cinija podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama.

Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svetlosti. Poželjno je zasaditi je na mesto zaklonjeno od vetra u  hranljivo i umereno vlažno zemljište.

U proleće se sadi seme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke će početi cvetaju.


Kadifa

Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvetale cvetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu.


Glas javnosti/ U01S

Ova biljka je omiljena ženama, ne samo zbog lake nege već i zbog širokog spektra boja u kojima dolazi. April je sasvim sigurno savršeno vreme za sadnju petunija. Kako se neguju? Veoma su lake za održavanje, traže redovno zalivanje, a uveo cvet slobodno uklonite kako bi što pre izrastao novi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR