Glas Javnosti

BRZI KORACI: Kako da sami očistite klima uređaj?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Dolaskom letnjih meseci, a posebno ako se prognozira toplotni talas, klima uređaji postaju neizostavni deo domova i radnih mesta.

Da bi se obezbedila optimalna efikasnost i zdrav kvalitet vazduha pri radu klima uređaja, neophodno je redovno čišćenje i održavanje klima uređaja.

Redovno čišćenje pred početak letnje sezone neophodno je iz više razloga.


Pre svega, čist klima uređaj obezbeđuje bolju efikasnost i veću uštedu energije, što rezultira manjim računima za struju. Drugo, redovno čišćenje sprečava nakupljanje prašine, buđi i drugih alergena u vazduhu, što može poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu ili kancelariji.

Štaviše, održavanje klima uređaja čistim smanjuje rizik od respiratornih problema i alergijskih reakcija među korisnicima.

Dezinfekcija filtera = higijena prostorije

Redovnom dezinfekcijom filtera klima uređaja uklanjaju se bakterije i drugi mikrobi koji se mogu akumulirati unutar uređaja, čime se poboljšava opšta higijena prostora. Konačno, redovno održavanje produžava vek trajanja klima uređaja, čineći ga pouzdanijim za dugotrajnu upotrebu i manje podložnim kvarovima.

Sve ove prednosti čine redovno čišćenje klima uređaja neophodnim korakom za optimalno funkcionisanje i zdravije okruženje tokom vrelih letnjih meseci.

1. Očistite spoljašnju jedinicu

Spoljna jedinica klima uređaja često akumulira prašinu, lišće i druge ostatke koji mogu ometati njen rad. U zavisnosti od toga gde se nalazi spoljna klima jedinica, važno je da je pažljivo očistite deterdžentom za pranje sudova i vodom. Isperite prljavštinu sa rešetki i osušite površinu kako biste sprečili nakupljanje vlage.

2. Temeljno očistite unutrašnju jedinicu

Pažljivo uklonite prednji poklopac ili poklopac unutrašnje jedinice da biste uklonili filtere i pripremili ih za čišćenje. Uklonite filtere i operite ih pod mlazom tople vode da biste uklonili nagomilanu prašinu i nečistoće. Za dubinsko čišćenje možete koristiti blagi deterdžent. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati filtere i sačekati da se potpuno osuše pre nego što ih vratite u klima-uređaj.


Redovno čišćenje filtera ne samo da obezbeđuje bolji kvalitet vazduha u prostoriji, već i produžava životni vek vašeg uređaja, čineći ga efikasnijim i manje podložnim kvarovima tokom intenzivne letnje sezone.

3. Dezinfikujte filtere vazduha

Filteri klima uređaja su ključni za kvalitet vazduha u životnom prostoru. Prilikom čišćenja i ispiranja filtera, dobra je ideja koristiti sredstva za dezinfekciju da biste uklonili potencijalne bakterije, buđ i neprijatne mirise koji se vremenom mogu akumulirati. Koristite dezinfekciono sredstvo namenjeno klima uređajima ili pripremite rastvor sa vodom i alkoholom.

4. Proverite rad klima uređaja

Nakon čišćenja i dezinfekcije proverite rad klima uređaja. Uključite ga i osetite da li je vazduh koji izlazi hladan i svež. Ako primetite bilo kakve probleme, poput smanjenog protoka vazduha ili neuobičajenih zvukova, možda ćete morati da kontaktirate stručnjaka za servis klima uređaja.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR