Glas Javnosti

Biće ovo “dugo leto” kada je reč o komarcima: EVO ŠTA MOŽEMO DA URADIMO DA SPREČIMO NAJEZDU

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Skokom temperature očekuje se i pojava ovih „krvopija” u velikom broju, zbog čega će Sektor za ekologiju pojačati prskanje

Loše vremenske prilike onemogućile su suzbijanja odraslih jedinki komaraca.

Skokom temperature očekuje se i pojava ovih „krvopija” u velikom broju, zbog čega će Sektor za ekologiju pojačati prskanje.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, česte kiše, jakog vetra zaposleni u Sektoru ekologije i unapređenja životne sredine „Gradske čistoće” nisu mogli da počnu akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca. Za sada se nastavljaju larvicidni tretmani koji se sprovode od početka marta, jer oni ne zavise od padavina, vetra i temperature vazduha.

pixabay.com
foto: Glas javnosti



– Suzbijanje larvi komaraca obavljamo neprekidno već više od dva meseca. Tretmane smo počeli nešto ranije, jer već duže imamo visok vodostaj Save i Dunava, a za nama je dosta topla zima, koja, iako nam je prijala, donela je i velike izazove kada je reč o komarcima. Zato će ove godine biti izuzetno teško izboriti se sa očekivano velikom brojnošću ovih insekata. Situacija je dodatno otežana trenutnim vremenskim prilikama koje ne dozvoljavaju planirani početak akcije suzbijanja odraslih jedinki komarca, a skokom temperature, očekujemo naglu pojavu ovih insekata. Zato će naše akcije, kada se za njih stvore uslovi, morati da budu vrlo intenzivne i svakodnevne – rekla je doktor veterinarske medicine Dubravka Planinac, iz „Gradske čistoće”.

Pored klasičnih larvicidnih preparata, „Čistoća” u praksu uvodi i upotrebu bioloških koji su na bazi bakterija bacillus thuringiensis i bacillus sphaericus.

– Deo vodenih površina od ove godine tretiramo biološkim preparatom. On se koristi na čistijim vodenim površinama kako bi njegova upotreba imala puno dejstvo. Za njegovo uvođenje smo se odlučili, jer deluje na larve komaraca a nema nikakav negativni uticaj po životnu sredinu. Na lokacijama na kojima biološki preparat nema dejstvo koriste se klasična larvicidna sredstva registrovana od Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisana u privremenu listu biocidnih proizvoda. Ali i pored naših intenzivnih tretmana, pred nama je zaista teška godina, jer vremenske prilike i eko-sistem čine svoje. Pored toga postoje i lokacije do kojih mi ne možemo da dođemo i da sprovedemo larvicidni tretman. Najpre mislim na privatne posede gde vrlo često imamo različita skladišta vode, pa i najobičnije saksije za cveće, zatim septičke jame ili bunare, a sve to predstavlja idealne lokacije za razmnožavanje larvi komaraca. Molba sugrađanima da, ukoliko nisu do sada, obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, da redovno menjaju vodu u saksijama, isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima i koriste propisane preparate za septičke jame ako ih poseduju. Apelujemo i da našim ekipama kada krenu sa akcijama suzbijanja odraslih jedinki komaraca, omoguće nesmetan rad, jer će ove godine to biti izuzetno važno – naglašava Planinac.

wikipedia
foto: Glas javnosti



Potrebno je da i sugrađani preduzmu određene mere

– da obezbede fizičku barijeru od komaraca naprozorima,
– da redovno menjaju vodu u saksijama,
– da isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima
– da koriste propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR