Glas Javnosti

Britanija se nada investicijama kineskih proizvođača automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Britanski ministar investicija u ponedeljak je rekao da radi na privlačenju kineskih proizvođača automobila da izgrade fabriku u zemlji i da su investicije iz Kine ključne za postizanje ekoloških ciljeva.

Imenovanje bivšeg britanskog lidera Dejvida Kamerona za ministra spoljnih poslova od strane premijera Rišija Sunaka ranije ovog meseca izazvalo je zabrinutost kod nekih poslanika u njegovoj Konzervativnoj partiji o tome šta bi to značilo za pristup vlade Kini.

Kao premijer, Kameron je najavio „zlatnu eru“ u odnosima sa Kinom 2015. godine.


Na samitu o direktnim stranim investicijama u palati Hempton Kort u ponedeljak, britanski ministar investicija Dominik Džonson rekao je da bi komercijalni pregovori mogli da teku paralelno sa političkim nesuglasicama.

„Kineske investicije su ključne ako želimo da postignemo naše neto nulte ciljeve... Pozdravljam snažnu poslovnu saradnju između Velike Britanije i Kine kada je reč o ulaganju“, rekao je Džonson novinarima, dodajući da bi više voleo da se kineski automobili proizvode u Britaniji nego da se uvoze.


Sunak je ponovio svoj stav da je moguće raditi sa Kinom u nekim oblastima, dok štiti britanske interese u drugim oblastima koje su posebno osetljive.


Britanija preispituje primenu svog nedavno predstavljenog Zakona o nacionalnoj bezbednosti i investicijama (NSI) koji je neproporcionalno blokirao poslove koje podržava Kine.

Britanija je ove godine najavila nekoliko investicija u auto industriju, uključujući novu gigafabriku Tata i ulaganje Nissana.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR