Glas Javnosti

ALARMANTNO: Opadaju vodostaji reka, ugrožen živi svet

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Tokom juna 2022. godine gotovo da su oboreni svi temperaturni rekordi. U narednim danima očekuju nas izuzetno visoke temperature, koje će od vikenda biti u još većem porastu, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Period bez padavina, sa veoma visokim dnevnim temperaturama, uticao je na vodostaj reka u Srbiji koji je na jako niskom nivou, piše portal Ekapija.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima u svim rekama u Srbiji vodostaj će stagnirati ili opadati. Uz to temperatura Dunava je oko 23.3 °С, Save oko 25.5 °С, Tise oko 25.6 °С što je iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.


Kako kažu stručnjaci, trenutni vodostaj reka je blizu biološkog minimuma i takva situacija će potrajati do septembra.

Uz porast dnevnih temperatura i vodostaj koji opada, količina kiseonika u rekama se lagano smanjuje što u velikoj meri ima uticaj na živi svet u rekama.

Nedavno je na Staroj Tisi došlo do uginuća ribe i to zbog ozbiljnog pada vodostaja i male količine kiseonika u vodi. Zato nadležni već neko vreme prate stanje vodostaja, temperaturu vode i koncentraciju kiseonika, kako bi na vreme reagovali i pozvali i ribare i nadležne da se uključe u spašavanje ribe.


Stručnjaci predviđaju da samo ozbiljnije padavine mogu da utiču na trenutnu situaciju, kao i da zbog klimatskih promena, sada dolazi do drastičnih promena, ili poplava ili gotovo suvih korita reka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Sasha u 20.07.2022 07:29:05 h
     0 
Ma samo trpajte reke u cevi, pa će da vas kunu i proklinju deca šta ste im napravili.