Bez obzira na to da li pravite zimnicu ili kuvate džemove, slatka, kompote, ovi saveti će vam uvek dobro doći u pripremi tradicionalnih specijaliteta u tegli.
Dva načina sterilizacije tegli
Pre nego što bilo šta započnete, ukoliko ne kupujete nove tegle, već koristite one koje imate, potrudite se da izaberete one koje su neoštećene, kao i da poklopci budu čisti, bez primesa prljavštine ili rđe.
Prokuvavanje u vrućoj vodi
Jedan od načina sterilizacije je da teglice prokuvate u vrućoj vodi. Najpre ih dobro operite. U visoki lonac stavite krpu ili gazu, pa potom dobro zatvorene tegle. Smestite ih tako da krpa ili gaza onemogućavaju da se tegle sudaraju kako ne bi popucale prilikom kuvanja. Nalijte potom vodu i kuvajte dok ne počne da vri. Vruće tegle oprezno izvadite, odmah napunite zimnicom ili tek skuvanim džemom, čvrsto zatvorite i okrenite naopačke, na poklopac da bi se stvorio vakuum. Ako ste tegle sterilizovali pre nego što je zimnica gotova da biste ih odmah napunili, držite ih u rerni jer je važno da budu tople u momentu punjenja.
Sterilizacija u rerni
Najpre dobro operite tegle, pustite da se osuše, pa potom ubacite u rernu zagrejanu na 150 stepeni na desetak minuta. Isto učinite i sa poklopcima, ali vodite računa da, ukoliko imaju gumu, ne stoje predugo u rerni kako se guma ne bi otopila. Pri vađenju vodite računa da se ne opečete i da ne pipate unutrašnjost tegle ili poklopca rukama. Napunite ih dok su još vruće i dobro zatvorite. Možete ih onda takođe okrenuti naopačke, ušuškati ćebetom i pustiti da se tako potpuno ohlade.