Stevija je slatki list, odnosno biljka iz porodice suncokreta, koja vodi poreklo iz Severne i Južne amerike. Ovaj slatki list je upravo zamena za šećer i zato se stevija koristi kao prirodni zaslađivač. Zаnimljivo je dа stevijа sаdrži nаjmаnje deset rаzličitih glikozidа, а dvа glаvnа –steviozid i rebаudiosid – mogu se dobiti ekstrаkcijom. Ovа jedinjenjа su 200 do 300 putа slаđа od šećerа, pа je zа postizаnje željene slаtkoće dovoljnа mаlа količinа. Biljkа sаdrži minerаle kаo što su cink, rutenijum, mаgnezijum, gvožđe, vitаmine A i C i dr.
Metoda sušenja stevije
Izrežite granu stevije makazama za rezidbu, ostavljajući barem 10 cm stabljike. Najbolje vreme za rezanje grana stevije je kasno jutro, nakon što se rosa osušila s lišća.
- Stevija je prirodna biljka koja je 30 do 40 puta slađa od šećera.
- Iako lišće možete ubrati u bilo koje vreme, kako biste iz svoje biljke dobili najviše slatkoće, preporučujemo berbu kada temperature počnu da padaju i dani postaju kraći, jer aktivni sastojak stevije, "steviozid", ima tendenciju da dostigne vrhunac.
- Sakupite krajeve grana i povežite ih u snop omotavanjem žice oko posečenih krajeva. Što manje grana imate u snopu, brže će se stevija sušiti. Pokušajte ne povezati više od tri do pet grana odjednom.
- Snop obesite na toplo, suvo i prozračno mesto. Stevia bi trebala biti dovoljno suva da se raspadne u roku od sedam do deset dana.
- Povucite suvo lišće stevije s grana i izmrvite ih u staklenu posudu. Stavite dva ili tri lista u ruku i snažno trljajte dlanove preko otvorene tegle. Zatvorite teglu i stavite je na tamno mesto.
Osušenu steviju možete čuvati neograničeno.