Glas Javnosti

Adidas protiv modnog kreatora Toma Brauna: Sportski gigant izgubio bitku oko prava na korišćenje pruga

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Adidas je izgubio sudski spor u pokušaju da spreči modnog kreatora da koristi dizajn sa četiri trake.

Gigant sportske odeće je tvrdio da četiri pruge luksuznog brenda Tom Braun Ink imaju previše sličnosti sa tri pruge brenda Adidas.

Braun je tvrdio da je malo verovatno da će kupci pomešati ova dva brenda jer je - pored ostalih razloga - njegov imao različit broj pruga.

Adidas je planirao da traži više od 7,8 miliona dolara odštete - ali je porota u Njujorku stala na stranu Brauna.


Braunove kreacije često sadrže četiri horizontalne, paralelne pruge, koje okružuju krak odeće ili - kao što se često vidi na samom modnom kreatoru - čarapu.

Adidasovi komadi često imaju tri pruge.

Braunov pravni tim ga je prikazao kao autsajdera koji se bori protiv ogromne korporacije, i tvrdio je da dva brenda imaju različite kupce.

Sportska odeća ne dominira Tom Braun Ink modnim kreacijama i njegovi proizvodi su namenjeni bogatim kupcima - na primer, par ženskih kompresijskih helanki košta 680 funti, dok polo majica košta 270 funti.

Braunovi advokati su takođe tvrdili da su pruge uobičajen dizajn.

Iako je Adidas pokrenuo pravni postupak 2021. godine, bitka između ove dve kompanije traje više od 15 godina.

Adidas se 2007. godine žalio da Tom Braun koristi dizajn sa tri trake na jaknama. Braun je pristao da prestane da ga koristi i dodao je četvrtu traku.

Od tada se Tom Braun Ink brzo proširio i sada su njegovi komadi u prodaji na više od 300 lokacija širom sveta, a poslednjih godina proizvodi više atletske odeće.

Ovaj brend ima raznoliku bazu obožavatelja. Dizajnirao je odeću reperke Kardi Bi za Met Gala 2019, dok je bivši profesionalni fudbaler i menadžer Fudbalskog kluba Bornmut Skot Parker nosio jedan od njegovih kardigana i blejzer za utakmice.

Portparol Adidasa je rekao da je kompanija razočarana, ali da će „nastaviti da budno štiti intelektualnu svojinu, što uključuje i podnošenje svih odgovarajućih žalbi".

Portparol za Tom Braun Ink je rekao da je ova kompanija zadovoljna ishodom. U razgovoru za novinsku agenciju Asošijeted pres, modni kreator je rekao da se nada da će ovaj slučaj inspirisati druge čiji rad osporavaju veće kompanije.

„Bilo je važno boriti se i ispričati svoju priču", rekao je on.

Dokumenti korišćeni u ovom slučaju pokazuju da je Adidas pokrenuo više od 90 sudskih postupaka i potpisao više od 200 sporazuma o poravnanju od 2008. godine u vezi sa njegovim zaštitnim znakom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR