Iako je neke namirnice nužno dobro oprati, za neke ljudi nemaju svest da i one mogu biti nosioci nemlih organizama.
Ovih pet namirnica uvek treba oprati:
Voće i povrće s jestivom korom
Iako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom i dobro prebrisati papirnatim ubrusom.
Voće i povrće s korom koja se ljušti
Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje.
Konzerve
Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.
Orašasti plodovi
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može da škodi ljudskom telu.
Suvo voće
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.