Glas Javnosti


Osim voća i povrća postoje namirnice koje morate oprati pre upotrebe

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Iako živimo u vreme kada je poželjno dobro oprati prvenstveno ruke i naročito sve ono što bi neko mogao da kontaminira u prodavnici, postoje neke namirnice koje većina često ne opere pre konzumiranja.

Iako je neke namirnice nužno dobro oprati, za neke ljudi nemaju svest da i one mogu biti nosioci nemlih organizama.

Ovih pet namirnica uvek treba oprati:

Voće i povrće s jestivom korom


Iako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom i dobro prebrisati papirnatim ubrusom.


Voće i povrće s korom koja se ljušti


Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje.

Konzerve

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.


Orašasti plodovi


Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može da škodi ljudskom telu.

Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR