Glas Javnosti

NAJGORE TOKSIČNE KOLEGE NA POSLU: Najopasniji agresivci koji se kriju, kako da ih prepoznate

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Nije lako trpeti toksične ljude na poslu - agresivce koji se prikrivaju i rovare protiv drugih kolega. Evo saveta!

Ništa gore nego kad vam je najbliži kolega pasivni agresivac koji vrda od posla, a vi vučete i za sebe i za njega. Nije baš lako prepoznati takve osobe, jer umeju da se pretvaraju kao malo ko. I vas mogu da, u prvo vreme, zavaraju dok ne shvatite da u vašoj saradnji nema ni trunke zadovoljstva. 

Međutim, njihove taktike su uočili psiholozi, a i šefovi umeju da ih razotkriju. Sledeće "igrice" su opasne i za njih, pratite ove znake da biste na vreme shvatili s kim imate posla.

Ovakve kolege obično naglas prihvataju zadatke koje im šefovi daju, klimaju glavom i sa svim se slažu. A onda ćete ih ubrzo spaziti kako "hvataju krivinu" kad god mogu i, nekako, baš njihov deo posla kasni pa drugi moraju da uskaču.


"Ovakvi ljudi bukvalno zagađuju okolinu, uništavaju sve vrednosti koje vladaju u jednom kolektivu", objašnjava Stefan Falk, stručnjak koji se bavi psihologijom u poslovnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, pasivni agresivci se trude da u svakom projektu istaknu svoju vrednost i pričaju o svom doprinosu kao da je baš on najvažniji. "Njima je samo do svog interesa, ne daju oni ni pet para ni za posao ni za firmu", tvrdi Falk.

Takve osobe vole da zaviruju u tuđe projekte, uvek ih interesuje ko je koliko opterećen, premda bi šefovi trebalo da o tome vode računa. Oni stalno izgledaju zauzeti, uvek pričaju kako mnogo rade, umeju da se "samoreklamiraju".

Međutim, oni najčešće uopšte ne vole svoj posao, čak fantaziraju da daju otkaz ili gaje negativna osećanja prema kompaniji. Osećaj nesigurnisti ih tera da ostaju tu gde jesu. Okružuju se sebi sličnima. Traže baš one koji mrze firmu i rovare protiv drugih kolega.

Da biste imali što manje problema s njima, važno je da povučete jasnu crtu između posla i bilo kakvog privatnog kontakta. Takve osobe su toksične, pa vam druženje neće biti produktivno. Na poslovnom planu, uvek strogo odvajajte svoj deo posla i rezultate pokazujte u roku, a njima ostavite da se sami pravdaju što ne stižu da završe zadatke na vreme. Šefovi će ubrzo shvatiti s kim imaju posla.

Glas javnosti/ M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR