Glas Javnosti

ZOO-VRT U PROBLEMU: Grupa PAPAGAJA konstantno PSUJE ljude (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Britansko utočište za divlje životinje pre nekoliko godina je bilo prinuđeno da odvoji pet papagaja jer nisu prestajali da psuju posetioce. Međutim, u Parku divljih životinja Linkolnšir sada postoji još veći problem - čak osam ptica izgovara ružne reči.

Svojevremeno su čuvari otkrili da su ptice ohrabrivale jedna drugu da nastave sa psovkama te da su iz tog razloga morale da budu premeštene iz glavnog spoljnog kaveza za ptice.  


Papagaji Bili, Erik, Tajson, DŽejd i Elsi bili su uklonjeni iz glavne volijere zbog svog ponašanja, prenosio je svojevremeno Asošiejted pres. Oni su se u avgustu 2000. godine pridružili koloniji od 200 afričkih sivih papagaja Centra za divlje životinje Linkolnšir. Zajedno su stavljeni u karantin, ali su brzo iznenadili osoblje svojim nestašnim jezikom.  

- Uglavnom smo navikli da papagaji psuju, ali nikada nismo imali pet u isto vreme - rekao je izvršni direktor centra Stiv Nikols za AP pre nekoliko godina. 

- Većina papagaja se smiri napolju, ali iz nekog razloga ovih pet uživa u tome. 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Lincolnshire Wildlife Park (@lincswildlifepark)

Prema Nikolsovim rečima, niko od posetilaca zoološkog vrta se nije požalio na papagaje, a većini su bili zabavni. 

- Kada papagaj kaže čoveku da "od*ebe" to zabavlja ljude - rekao je on

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Lincolnshire Wildlife Park (@lincswildlifepark)


Ipak, čuvari su smatrali da bi bilo najbolje da ih drže podalje od dece. Oni su bili razdvojeni i premešteni u različite oblasti Centra za divlje životinje kako ne bi bili u stanju da provociraju jedni druge. 

Međutim, zaposleni u centru su sada osmislili novi plan koji može biti veoma rizičan.  - Stavili smo osam zaista, zaista uvredljivih, psujućih papagaja sa 92 papagaja koji ne psuju - kaže Stiv Nikols za CNN.

 

Integracijom brbljivih ptica u veće jato dobro vaspitanih papagaja, oni se nadaju da će se dobro ponašanje grupe preneti na one koji prave probleme.

Saga o psovkama počela je 2020. godine, kada je pet afričkih sivih papagaja, Bili, Elsi, Erik, DŽejd i Tajson, donirano parku divljih životinja u istočnoj Engleskoj. Ipak, njihova izolacija nije bila dovoljna da reši problem. Tri novodonirane ptice, Kapetan, Šila i još jedan Erik, sada su razvile sklonost ka psovanju. Ovog puta, umesto da ih drže odvojeno, čuvari zoološkog vrta su odlučili da priguše psovke tako što će ih staviti u veće jato.

- Ljudi misle da su papagaji glasne ptice, ali pričaju prilično tiho - kaže Nikols Kevin Šosmit za BBC News.

- Nadam se da će usled opšte buke jata psovke biti ugušene.

Naravno, plan bi takođe mogao da se izjalovi te se postavlja pitanje šta ako osam izgrednika pokvari celo jato.

- Mogli bismo da završimo sa 100 papagaja koji psuju. Vreme će pokazati - kaže Nikols.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Lincolnshire Wildlife Park (@lincswildlifepark)


U međuvremenu, osoblje je postavilo velike znakove koji upozoravaju goste da bi mogli čuti ružan jezik. Do sada se niko nije žalio. Ako ništa drugo, šareni rečnik ptica pomaže da raspoloženje bude na nivou. Razgovor i psovanje nisu jedine veštine koju papagaji mogu da apsorbuju. Neki su takođe naučili da pevaju. Ovaj Park divljih životinja je dom još jedne ptice, po imenu Čiko, koja je poznata po imitaciji  Bijonsine pesme „If I Were A Boy“.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Official Chico Parrot (@chicoparrot)


Afrički sivi papagaji su veoma inteligentne životinje, što im je pomoglo da postanu najpopularnije ptice kućni ljubimci na svetu, prema Nacionalnoj geografiji. U eksperimentima, ptice su obavljale kognitivne zadatke na nivoima iznad onih koje obavljaju petogodišnjaci.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR