Glas Javnosti

Znate li šta je „hobbyhorsing“? Devojke jašu igračke konje na štapu, a iza toga se krije mnogo više

Svet
Autor: Glas javnosti

Čudan sport, koji je popularan u Finskoj i koji se sve više širi na druge delove sveta, a koji podrazumeva jahanje konja igračke napravljene od drvenog štapa sa jednim krajem ukrašenim tako da liči na glavu ponija, prihvatila je i kruta Velika Britanija i uveka u svoj kalendar takmičenja.

Jahači, obično mlade devojke, takmiče se u kasu, galopu i galopu oko ringa, ponekad preskačući prepreke.

Na takmičenjima deca izvode šou slobodnim stilom od najviše dva minuta, sa 50 ocena za koordinaciju, ravnotežu, energiju i kontrolu tela. Još 50 ocena biće dodijeljeno za „ukupno izvođenje sa energijom i privlačnošću

Takmičari su obično podeljeni u tri uzrasta: tri do pet, šest do devet i od 10 do 12 godina. Pravila kažu: „Ne postoji poseban kodeks oblačenja, ali patike ili patike za teretanu treba da budu fleksibilne.”


Iz British Show Pony Society objašnjavaju da su prihvatili ludilo koje vlada oko ovog sporta kao dodatak njihovom fantastičnom dečijem zabavnom programu, koji društvo izdvaja od drugih u pružanju sveobuhvatne porodične zabave.

Takmičari u hobbyhorsingu često svojim drvenim saputnicima daju ime i pozadinu uključujući rasu svog konja, njegovu krvnu liniju i temperament. Takođe, jahači nagrađuju svoje „konje“ maženjem i lepim rečima kada neki zadatak izvrše kako treba, a takođe po završetku takmičenja pomaze i „konje“ svojih suparnika.

Sport nastao u Finskoj

U pitanju je sport sa gimnastičkim elementima u kom se koriste konji sa štapom. Sekvence pokreta slične onima u skakanju ili dresuri su delimično simulirane u stazama, bez korišćenja pravih konja. Učesnici uglavnom koriste hobi konje koje su sami napravili.

Široj javnosti ovaj sport je predstavljen kroz film Selme Vilhunen iz 2017. godine Keppihevosten vallankumous (Revolucija hobi konja), koji je osvojio dve nagrade na Filmskom festivalu u Tampereu.

U Finskoj, zemlji porekla ovog sporta, održava se godišnje nacionalno prvenstvo pored regionalnih takmičenja. Ovaj sport, koji se može klasifikovati kao zabavan i trendovski hobi, posebno je popularan kod devojaka i mladih žena između 12 i 18 godina i dobija na popularnosti izvan drugih nordijskih zemalja u drugim delovima Evrope.

Iako „pravi jahači“ ovaj sport mogu doživljavati više kao detinjastu zabavu, Fred Sundvol, generalni sekretar Finske konjičke federacije, smatra da je divno što je hobi jahanje postalo fenomen i tako popularno.“

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR