Glas Javnosti
posta

Umrla ESTER BEŽERANO koja je preživela AUŠVIC svirajući u zloglasnom devojačkom orkestru: 'Znaš - sada idu u gasne komore, a moraš tamo da stojiš i sviraš'!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ester Bežerano, koja je preživela Aušvic jer je svirala u zloglasnom devojačkom orkestru, nikada nije izgubila ljubav prema muzici i čitav život se borila protiv fašizma i rasizma, umrla je u 97. godini u Hamburgu

Rođena 15. decembra 1924. u Zarluiu kao kćerka glavnog kantora jevrejske zajednice, Ester - u to vreme još uvek sa prezimenom Loevi - bila je dete kada su nacionalsocijalisti preuzeli vlast u Nemačkoj i promenili joj ceo život, preneo je "Dojče vele". Šikaniranje u školi, odvajanje od roditelja, tri koncentraciona logora i marš smrti - Ester Bežerano je sve ovo morala da doživi.

U svojim "Memoarima" je napisala da su ih u Aušvicu, nju i ostale ljude koji se iscrpljeni, posle višednevnog transporta izlazili iz stočnih vagona, S S-ovci su docekali recima:

"Dakle, vi Jevrejske svinje, sad ćemo vam pokazati šta znači rad".

Bila je dodeljena u radnu četu i morala je da vuče teško kamenje, piše Blic. Ali onda je čula glasinu: S S-ovci su tražili devojke za orkestar u logoru za uništavanje ljudi, Aušvic Birkenau. Prijavila se i bila primljena - kao harmonikašica.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rafael Livramento (@rafael.livramento.terapias)

Do tada nikada nije držala harmoniku u ruci. Samo spretnost sviranja klavira, muzikalnost i nepokolebljiva volja za preživljavanjem učinili su nemoguće.

A orkestar - to je bilo čisto preživljavanje: 40 mladih žena moralo je da svira kad su logoraši kretali maršem do mesta gde su radili i kada su stizali vozovi sa novima - iz cele Evrope.

"Znaš - sada idu u gasne komore, a moraš tamo da stojiš i sviraš", rekla je Ester Bežerano za DW 2014. To je bilo najgore što je doživela u Aušvicu. Po završetku rata, Ester Bežerano, koja je prethodno bila deportovana u ženski koncentracioni logor Ravensbrik, konačno je ispunila svoj dečji san da postane pevačica. Studirala je pevanje u Tel Avivu, a na jednoj turneji je upoznala oca svoje dece.  Zbog zdravstvenih problema svog supruga, odlučila je da se 70-ih vrati u Nemačku, u Hamburg - svesno u grad s kojim u detinjstvu nije imala nikakve veze.

Zajedno sa Anitom Lasker-Valfiš, Ester Bežerano je dugo bila jedna od poslednjih preživelih zloglasnog devojačkog orkestra u Aušvicu. Umrla je u 97. godini u svom domu u Hamburgu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR