Glas Javnosti

ZNAČAJNO OTKRIĆE: DREVNI KRALJEVSKI ŠTIT govori o nepoznatoj zemlji (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U istočnoj Turskoj pronađen je bronzani štit koji je pripadao kralju drevne civilizacije u Maloj Aziji, a na njemu natpis koji otkriva ime nepoznate zemlje.

Bronzani štit za koji se veruje da je pripadao Argištiju, jednom od kraljeva naroda Urartu, otkrio postojanje zemlje nazvane Karini, ispisane ideogramom KUR, što je znak zemlje, rekao je vanredni profesor Orhan Varol sa Univerziteta Juzuncu Jil u Turskoj.

Urartu je bilo kraljevstvo iz gvozdenog doba u od 9. do 6. veka pre nove ere. Kraljevstvo se prostiralo od severne Mesopotamije do južnog Kavkaza, uključujući teritorije današnje Jermenije i južne Gruzije. Na svom vrhuncu, Urartu je bio najmoćnija država u Maloj Aziji.

Prema profesoru Varolu, većina urartskih natpisa se odnosi na vojne pohode i pobede kraljeva, zabeležene na kamenim blokovima kao što su andezit, bazalt i krečnjak, ili u stenovitim predelima.

„Dobijamo i informacije o ratovima i pobedama u Urartskim borbama. U rukama kralja ili velikog ratnika, štit koji je odigrao važnu ulogu u pobedi u ratu, dobija simbolično značenje i vrednost i rezbari se u klinopisu“, rekao je profesor.

Štit je širok 40 centimetara. Pored natpisa, na njegovoj površini se nalaze tačkaste i zakrivljene pruge. Artefakt sadrži nove informacije o Urartskoj ekspanziji tokom vladavine kralja Argištija, piše portal Arkeonjuz.

Od rane istorije Kraljevine Urartu, proizvedeni su veoma prepoznatljivi artefakti, uključujući stotine bronzanih pojaseva, zajedno sa štitovima, šlemovima, zvonima, konjskim ormama, nakitom i keramičkim i metalnim posudama različitih oblika.

Mnogi od ovih artefakata su ispisani i ukrašeni karakterističnim motivima i scenama, koji predstavljaju različita božanstva, kraljevske rituale, lovove i bitke, prenosi Sputnjik.

Detaljnu studiju o bronzanom štitu i Kariniju uskoro će objaviti profesori sa Univerziteta Juzuncu Jil.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR