Glas Javnosti

ZNA SE IDENTITET MATE HARI 21. VEKA: Ovo je Maša Bentli, jedan od ključnih ruskih špijuna od kojih Evropa strahuje

Svet
Autor: Glas javnosti

Marija Konovalova postala je Marija Hodinskaja-Goleniščeva nakon što je gatara njenoj majci Eleni Konovalovoj rekla da su joj preci povezani s prinčevima Hodinski i Kutuzov-Goleniščev.

Mlada i skromno obučena devojka svakog jutra u svom starom Fijatu doveze do Ministarstva spoljnih poslova Rusije na Trgu Smolenskaja. Kad ga parkira, brzim korakom ulazi u Ministarstvo i liftom se penje do Odeljenja za planiranje spoljne politike u kojem radi kao zamenica direktora. Pred kraj radnog vremena, devojka se preobuče u luksuzniju odeću, na sebe stavi skupoceni nakit i u Bentliju skokne do konjičkog kluba "New Century". Ona je Marija Hodinskaja-Goleniščev - "Mata Hari 21. veka", poznata i kao Maša Bentli i jedna je od ključnih ruskih špijuna.

U pitanju je 34-godišnja profesorka na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO), koja je radila i u ruskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Međutim, profesorka Hodinskaja-Goleniščeva ima još jedan posao. Ona je agent zloglasnog GRU-a – Glavne uprave Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije, odnosno vojne obaveštajne službe Rusije. Hodinskaja-Goleniščeva učestvovala je u raznim GRU-ovim operacijama, kao što su vazdušni napadi koje je Rusija izvela u Siriji, a u kojima su stradali i brojni civili.


Iako je zahvaljujući angažmanu u GRU-u stekla prilično bogatstvo, dodatno ga je povećala pomoću poznanstava s uticajnim Rusima. Konkretno, Maša Bentli, kako joj „tepa“ „The Insider“, bila je u ljubavnoj vezi s Leonidom Slutskim, predsednikom desne populističke i ultranacionalističke Liberalne demokratske stranke Rusije.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR