Glas Javnosti

SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A: Ove godine 11 putа višе muškаrаcа pozitivno na HIV u odnosu na žеnе

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetski dan borbe protiv AIDS-a se od 1988. godine svake godine obležava 1. decembra.

Prеmа pоdаcimа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ оd pоčеtkа еpidеmiје, 1985. gоdinе, pа zаključnо sа 27. nоvеmbrоm 2023. gоdinе, u Rеpublici Srbiјi je rеgistrоvаnо 4.729 оsоbа inficirаnih HIV-оm, оd kојih је 2.212 оsоbа оbоlеlо оd AIDS-а, dок je 1.216 оsоba inficirаnih HIV-оm umrlo оd AIDS-а, а јоš 146 оsоba inficirаnih HIV-оm је umrlо оd bоlеsti ili stаnjа која nisu pоvеzаnа sа HIV infеkciјоm.

Као i rаniјih gоdinа i оvе gоdinе sеksuаlni put prеnоsа је dоminаntаn (98 odsto svih slučајеvа rеgistrоvаnih tокоm 2023. gоdinе s pоznаtim nаčinоm trаnsmisiје), pоsеbnо nеzаštićеni аnаlni sекsuаlni оdnоsi mеđu muškаrcimа, mеđu nоvооtкrivеnim оsоbаmа inficirаnim HIV-оm (63 odsto).

Mеđu priјаvljеnim diјаgnоstikоvаnim HIV pоzitivnim оsоbаmа u pеriоdu јаnuаr–nоvеmbаr 2023. gоdinе bilо је 11 putа višе muškаrаcа u оdnоsu nа žеnе.

HIV infekcija se prenosi na sledeće načine:

– Seksualnim odnosom bez zaštite, odnosno bez kondoma (analni, vaginalni i oralni seks, pri
čemu najveći rizik nosi nezaštićeni analni seksualni odnos),

–  Sa zaražene majke na dete (u toku trudnoće, porođaja i dojenja),

–  Razmenom igala i špriceva kod intravenske upotrebe narkotika.

HIV infekcija se retko može preneti na sledeće načine:

– Poljupcem u usta (samo u slučaju ako obe osobe imaju neke ranice u ustima, na primer usled

vađenja zuba, krvarenja desni… pa u tom slučaju dođe do kontakta „krv na krv“),

– Tetoviranje, pirsing… (ukoliko se obavlja nesterilizovanim aparatima i u
nehigijenskim uslovima),

– Prilikom razmene pribora za ličnu higijenu koje je prethodno koristila osoba koja

živi sa HIV-om (brijač, četkica za zube…).


(Foto: Jutjub)

HIV infekcija se ne prenosi na sledeće načine:


– Boravkom u istoj prostoriji: socijalnim kontaktom kao što je razgovor, druženje…,

– Dodirom, odnosno kontaktom, kao što je rukovanje i zagrljaj,

– Kašljanjem ili kijanjem, preko znoja ili suza,

– Poljupcem u obraz,

– Korišćenjem istog kupatila ili toaleta koji je koristila osoba inficirana HIV-om,

– Korišćenjem iste čaše/šolje ili istog pribora za jelo koji je koristila osoba

inficirana HIV-om,

– Korišćenjem iste posteljine ili peškira koje je koristila osoba inficirana HIV-om,

– Kontaktom sa predmetima na javnim mestima (telefonska govornica, držači u javnom prevozu…),

– Korišćenjem istog bazena ili saune koju je koristila osoba inficirana HIV-om,

– Preko životinja ili ubodom insekata (komarci, krpelji…),

– Konzumiranjem hrane koju je pripremila HIV pozitivna osoba), stoji na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut.

Otkriće HIV virusa

Francuski naučnici, na čelu sa Likom Montanjerom, su 1983. godine prvi otkrili virus koji dovodi do bolesti side. Nazvali su virus LAV (lymphadenopathy-associated virus), što znači da su oni u početku virus usko povezivali sa limfnim sistemom.

Iste godine, Robert Galo iz SAD, je potvrdio postojanje virusa i nazvao ga je HTLV-III, human T lymphotropic virus type III, jer je otkrio vezu između CD+ T ćelija i virusa. 1986. godine oba naziva su preinačena u HIV.


(Foto: Jutjub)

Dva tipa virusa


Utvrđeno je postojanje dva tipa virusa, HIV-1 i HIV-2Utvrđeno je postojanje dva tipa virusa, HIV-1 i HIV-2. HIV-1 je opasniji i ima veći stepen zaraze i lakše se prenosi sa osobe na osobu, i velikom broju je glavni uzročnik side u svetu.

HIV-2 je lokalizovan na delove zapadne Afrike. Međutim oba tipa virusa vode poreklo iz centralne Afrike, tačno ispod Sahare.

HIV vodi biološko poreklo od SIV (virusa majmunske imunotropije, Simian Imunotropic Virus), koji izaziva imunodeficijenciju afričkih zelenih majmuna. Smatra se da je za evolutivni preskok sa vrste na vrstu trebalo više stotina godina.

Virus ima omotač sastavljen od proteina i masti koji ga čini osetljivim na dezinficijense i rastvarače (tipa medicinskog alkohola, formaldehida, dezdermana, hloroforma).

Takođe virus je veoma neotporan u spoljašnjoj sredini, van ljudskog organizma živi nekoliko sekundi, osetljiv je na povišene temperature. Jedino van ljudskog organizma, može  da preživi na veoma niskim temperaturama (temperatura tečnog azota od minus 70 stepeni).

U svim zdravstvenim ustanovama primenjuje se upotreba ili instrumenata za jednokratnu ili standardna suva sterilizacija ili autoklaviranje, koje su više nego dovoljne da unište virus HIV-a.

HIV napada prvenstveno CD4 pozitivne ćelije, a to su CD4 limfociti, makrofagi i antigen prezentujuće đelije, poslednja dva su u stvari rezervoar virusa. HIV koristi CD4 receptor ovih ćelija kao ulazna vrata, vezuje se za njega što mu omogućava da prodre u ćeliju.

Međutim potreban mu je jos jedan koreceptor a to je molekul CCR5 ili CXCR4, koji se takođe nalazi na mambrani ovih ćelija.

Smatra se da su ljudi kojima ovi receptori nedostaju ili su promenjeni putem mutacije imuni na sidu. Smanjenjem broja ovih ćelija imuniteta, posebno CD4 limfocita odbrambeni sistem se slabi što omogućava invaziju drugih mikroorganizama-virusa, bakterja, gljivica i parazita, ali i tumora, koji su u stvari odgovorni za simptome ove bolesti.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR