Glas Javnosti

NA OVO OBRATITE PAŽNJU: Zašto je važno da dete voli samo da se igra?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Deca koja se sama igraju nauče mnoge vredne lekcije koje će nositi sa sobom kroz život, a period proveden u samostalnoj igri istovremeno donosi brojne koristi.

Samostalna igra podstiče samopouzdanje i kreativnost kod dece, pogotovo što nema ko da im kaže čega da se igraju ili što nema ko da preuzmu vođstvo.

Solo igra takođe pomaže vašoj deci da postanu dobro zaokruženi pojedinci koji se osećaju prijatno u različitim okruženjima, čak i kada su sami.


Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da pustite vašeg mališana da se zabavlja sam, ovo su samo neki od njih:

Uči sam da se zabavlja

Deca koja se igraju sama uče da se sama zabavljaju. Oni ne računaju na druge koji će da utiču na njihovu sreću i zabavu. Kako vaša deca rastu, shvataju da neće uvek imati nekoga pored sebe. Biće samouvereniji i zadovoljniji pojedinci.

Podstiče maštu 

Vaše dete je puno mašte. Samo se povucite i pustite ih da igraju sami. Oni će razmišljati u hodu i njihova kreativnost će zablistati.

Razvija socijalnu nezavisnost 

Samostalna igra kod dece razvija snažan osećaj nezavisnosti. Ne moraju stalno biti u blizini druge osobe ili grupe ljudi. Ova društvena nezavisnost će im pomoći da se osećaju prijatno u svakoj situaciji.

Samostalna igra ne ohrabruje vašu decu da zaziru od drugih. Ovo ih priprema za sve što im dan donese.

Promoviše smirenost 

Igra napolju daje energiju deci, dok im igra sa drugima daje puno interakcije. Samostalna igra donosi vašoj deci osećaj smirenosti.

Međutim, kada se igraju sami podiže se njihovo raspoloženje na drugačiji nivo. Mnoga deca će provesti vreme u miru igrajući se sa svojim igračkama.


Uči da se samoumiruje

Deca žele da znaju da smo tu za njih kada smo im potrebni, ali učenje da se igraju sama uči ih i da se samoumiruju. Uvek računaju na vas, ali takođe uče kako da gledaju unutar sebe da bi rešili probleme.

Vaša deca počinju bolje da razumeju sopstvene emocije i mogu da počnu da saopštavaju ta osećanja vama.

Dobra priprema za školu

Kada su u pitanju predškolci, roditelji su verovatno najbolji drugovi dece. Dok se povlačite i puštate ih da se igraju sami, oni shvataju da nećete uvek fizički biti tu sa njima.

Omogućava roditeljima da se odmore

Još jedna prednost učenja dece da se igraju sama je to što ćete dobiti više potrebnog odmora. Naravno, ovo nije vaš primarni cilj, ali vreme koje provodite sami je takođe dobar primer za vašu decu.

Ona mogu da vide da uživate radeći stvari koje volite i to sami, i da vam nije potrebna konstantna pažnja drugih ljudi da biste bili srećni.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR