Glas Javnosti

Selo u kojem svih 6.000 stanovnika živi u istoj ulici dugoj devet kilometara

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kuće su poređane jedna do druge, a iza svake je velika livada i dugačko, plodno polje. Pogled iz vazduha je impresivan, urednost parcela i slikovitost kuća „izbačenih” uz put su zadivljujuće.

Selo Sulošova se nalazi na jugu Poljske i poslednjih godina je postalo svetski poznato zbog svog neobičnog izgleda. Specifično je po tome što ima jednu ulicu, dugu devet kilometara, u kojoj živi svaki od oko 6.000 stanovnika. Svaki stanovnik ima adresu u Olkuskoj ulici, ali neke komšije koje žive u istoj ulici moraju da hodaju satima.

Selo Sulošova udaljeno je oko 30 kilometara od Krakova, a njegova centralna ulica jedna je od najdužih u celoj Poljskoj. Fotografija zlatno-zelenih „pruga” koje se protežu dokle seže oko i malih kuća koje grle dug put postala je hit na internetu pre nekoliko godina. Meštane je tada iznenadilo neočekivano interesovanje za njihovo selo. I zaista zaslužuje pažnju, i to ne samo zbog fotografija sa dronova. Selo je deo Nacionalnog parka Ojcovski i okruženo je impresivnim liticama koje skrivaju više od 400 pećina.


Prelepa priroda u kojoj se selo nalazi, kao i blizina Krakova, čine selo idealnom turističkom destinacijom. Posetioci koji istražuju prirodu, nazivaju ovo područje „mala Toskana“ i uživaju u prelepom pogledu sa jedinstvene lokacije na kraju sela. To je dvorac podignut na steni sa kojeg se vidi celo selo. U blizini je prirodna atrakcija – Herkulov klub, 30 metara visok krečnjački stub koji kao da se uzdiže sa zemlje i probija put ka nebu. Selo takođe ima dugu istoriju, osnovao ga je u 16. veku aristokratski vojni oficir.

Život u selu je tih i spor

Kada ste u selu i posmatrate ga sa zemlje, niste, naravno, svesni njegovog neobičnog oblika. Zato su se neki od meštana iznenadili kada su svoje selo ugledali na naslovnicama turističkih časopisa. Prošle godine ih je posetio MailOnline i proverio kako ljudi zaista žive u ovom naizgled idiličnom selu. Meštani su im rekli da u mestu postoji osećaj zajedništva, da organizuju Dane krompira i Dane jagoda, gde se svi okupljaju i druže uz muziku.

„Život je ovde spor i prilično tih, ali mi se sviđa“, rekao je jedan lokalni farmer.

U posetu komšijama nekad se pešači i po pet kilometara

Većina stanovništva se bavi poljoprivredom, a posle dana u polju druže se uz piće u kafićima. Nema javnog prevoza ni taksija, pa svuda moraju da voze ili pešače. Jedan stanovnik je za MailOnline rekao da su za Božić prepešačili pet kilometara da bi posetili porodicu na drugoj strani sela.

Sulošova ima nekoliko prodavnica, gradsku većnicu, banku, kliniku, pekaru… Sve što im je potrebno za udoban život. Samo su nezadovoljni vezom. Da bi do Krakova putovali autobusom, prvo moraju da stignu do susednog sela, jer ta linija ne ide iz njihovog sela.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR