Glas Javnosti

PUPAK SVETA NA RUBU SREDOZEMLJA: Ostrvo koje ne možete posetiti bez dozvole

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pupak sveta, kako su ga nazivali Mavri, nije samo geografski entitet između španske obale i Afrike, već i vulkanski dragulj po imenu Isla de Alboran.

Na ovoj gotovo neprimetnoj ploči, koju neumorno cepaju vetrovi, živi samo 11 stanovnika, čineći je jednim od najmanjih naseljenih mesta na svetu.

Ovaj vulkanski komad zemlje, ne duži od kilometra, smestio se u Alboranskom moru, najzapadnijem delu Sredozemnog mora. Gibraltarski moreuz, na zapadnom kraju Alboranskog mora, predstavlja most između Evrope i Afrike, a Isla de Alboran je smeštena svega 200 kilometara od obale Afrike.

Morsko dvorište ovog španskog ostrva krije fascinantni svet morskih čuda. Na njegovim obalama nalazi se stanište najveće populacije dobrih delfina u zapadnom Sredozemnom moru. Ovo je takođe dom poslednje populacije priobalnih pliskavica u Mediteranu, čineći Alboran ključnim područjem u Evropi za očuvanje glavatih kornjača.

Legenda kaže da je berberski gusar Al Borani, koji je posedovao ostrvo do 1540. godine, na putu da osvoji ostrvo sakrio ukradeno blago na ovim obalama. I danas, i pored ravne ploče koju neumorno cepaju vetrovi, retko viđeni mediteranski galeb pravi svoje gnezdo na ovom jedinstvenom mestu, postajući noćna ptica koja vreba svoj plen kada sunce zađe.

Ovo biološki raznovrsno ostrvo stoji pod zaštitom od 1997. godine kao morski i ribolovni rezervat, proglašavajući se mestom posebne zaštite za ptice. Od Mavara do Feničana, Rimljana i Vizigota, Isla de Alboran nosi bogato nasleđe koje i danas proživljava kroz njegove ulice i muzeje.

Danas, odred španske mornarice čuva ovo maleno ostrvce. Pored prepoznatljivog svetionika, tu su heliodrom, malo groblje i luka. Zabranjen ribolov čini ovo ostrvce posebno privlačnim za ronioce, nautičare i ljubitelje mora i životinja. Međutim, poseta zahteva posebne dozvole, čime se čuva ovo dragoceno parče prirode. Isla de Alboran ostaje neistražen dragulj na rubu Sredozemnog mora, čekajući da otkrije svoje tajne onima koji su spremni da se upuste u avanturu.



Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR