Glas Javnosti

Kina ispred svih! Novi satelit za daljinsko istraživanje svemira uspešno lansiran

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kina je u utorak uspešno lansirala novi satelit za daljinsko otkrivanje u svemir iz centra za lansiranje satelita Sičang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan.

Raketa nosač Long March-2D koja nosi satelit Yaogan-39 poletela je u 4:03 ujutro (Pekinško vreme).


Raketu Long March-2D razvila je Šangajska akademija za tehnologiju svemirskih letova, podružnica China Aerospace Science and Technology Corporation.



Poznata po svojoj pouzdanosti i prilagodljivosti, Long March-2D je dvostepena raketa sa tečnim nosačem. Može da izvrši misije lansiranja pojedinačnih i serijskih satelita u serijskim ili paralelnim rasporedima. On je sposoban da podigne teret od 1,3 tone u kružne orbite sinhrone po Suncu na 700 km iznad Zemlje, prema njegovom developeru.



Lansiranje satelita u utorak je bila 492. misija koju je preduzela serija raketa Long March. 


Peking ulaže milijarde u svemirski program

Peking već decenijama ulaže milijarde eura u svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspeo uglavnom nadoknaditi zaostatak za Amerikancima i Rusima.


Prvog astronauta Kina je poslala u svemir 2003. godine, a njena svemirska stanica Tiangong (Nebeska palata) u celosti je operativna od kraja 2022. godine.

Premda su do sada svi kineski astronauti bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske, u maju ove godine Kina je prvi put u istoriji poslala u svemir civilnog astronauta, što je novi korak u nastavku njenog programa svemirskih istraživanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR