Glas Javnosti

DOSTA VAM JE ŽIVOTA NA ZEMLJI? Prijavite se za Nasinu simulaciju života na Marsu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Proverite da li ste kvalifikovani da budete volonter na projektu NASA

Tražite promenu tempa u odnosu na svakodnevnu rutinu? Osećate li da vam je život na Zemlji pomalo nepodnošljiv u ovom trenutku? Šta kažete na jednogodišnji boravak pored tri stranca na 3D štampanoj simulaciji staništa na Marsu?


NASA je objavila da počinje prihvata prijave za drugu od tri misije u svom tekućem eksperimentu Crew Health and Performance Analog (CHAPEA). Tokom 12 meseci, kvartet volontera koji nisu astronauti nego "obični ljudi" boraviće u Mars Dune Alpha, rezidenciji od 500 metara kvadratnih sa sedištem u Džonsonovom svemirskom centru u Hjustonu, Teksas, gde mogu da očekuju da će iskusiti "ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja u komunikaciji i druge stresore životne sredine”. 


Kada se ne pretvaraju da se bore za opstanak na surovom, neplodnom marsovskom pejzažu, članovi tima CHAPEA će takođe sprovoditi simulacije šetnji svemirom preko virtuelne realnosti, obavljati rutinsko održavanje same strukture Mars Dune Alpha, nadgledati robotske operacije i uzgajati sopstvene useve, a fornu će da održavaju kroz redovne režime vežbanja.


Ali ako pomisao da se pretvarate da živite 300 miliona milja daleko od svog trenutnog doma zvuči privlačno, pa... nije sve tako bajono. NASA jasno stavlja do znanja da postoji nekoliko uslova koje kandidati moraju da ispune pre nego što budu uzeti u obzir za posao - kao što je magistarska diploma u oblasti STEM-a kao što su inženjering, računarstvo ili matematika. Ili vam je potrebno dve godine profesionalnog iskustva u srodnoj oblasti, ili najmanje 1.000 sati provedenih u pilotiranju aviona. Takođe, u obzir će se uzeti samo nepušači između 30 i 55 godina, a vojno iskustvo svakako zvuči kao plus.


Da ne zaboravimo, takođe ćete morati da popunite poduži upitnik NASA, koji uključuje unose poput:

  • "Da li ste voljni da nemate komunikaciju van svoje posade bez minimalnog vremenskog odlaganja od 20 minuta tokom dužeg perioda (do jedne godine)?"
  • "Da li ste voljni da konzumirate prerađenu, stabilnu hranu za letove u svemiru godinu dana bez mogućnosti da birate jelovnik"

To svakako nije za zanemarivanje. Ali koliko god teške bile, simulacije poput CHAPEA su od vitalnog značaja za planove NASA Artemis da uspostavi trajno ljudsko prisustvo i na Mesecu i na Marsu.

Ukoliko vam ovo sve i dalje zvuči zanimljivo imate rok do 2. aprila da popunite zvaničnu prijavu  a ovaj drugi krug volontera neće morati da se javi na dužnost do negde 2025. 


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR