Glas Javnosti

I ROĐENA MAJKA MOŽE BITI TOKSIČNA: Evo kako da je prepoznate

Porodica
Autor: Glas javnosti

Toksične majke se služe različitim vidovima manipulacije, navode stručnjaci.

Za majku se obično kaže da je glavni stub kuće. Prva slika o životu dolazi nam upravo od majke, kao i obrasci ponašanja, ljubav, navike pa i vaspitanje.

Ali, ponekad je teško prepoznati da li uticaj majke proizilazi iz toksičnog obrasca ponašanja ili su to samo loše navike iz prošlosti. Kako stručnjaci navode, određena ponašanja mogu biti jasni znaci za toksičnu majku, piše index.hr.

Pre svega, toksična majka misli prvenstveno na sebe i svoje potrebe.

Njoj je zadovoljavanje sopstvenih interesovanja uvek ispred potreba deteta. Pošto su fokusirane isključivo na sebe, toksične majke bivaju manje orijentisane na ostale članove porodice, naročito decu.


Pored fokusa bačenog na sopstvena interesovanja, toksična majka očekuje isto i od svoje dece. U slučaju da deca ne ispunjavaju majčine prohteve, toksična majka okrenuće se manipulaciji, najčešče emocionalnoj.

Obično su krivica, pasivna agresija i ucena najbolji prijatelji toksične majke. Deca najčešće ne znaju da prepoznaju manipulacij i toksičnost, i neretko podlegnu majčinim ucenama i zahtevima.

Osim toga, toksična majka nikada ne prihvata odgovornost za svoje postupke, Teško joj je da poveruje da je njeno ponašanje loše. Najčešće sve loše odluke pripisuje deci ili partneru. Psiholozi navode da upravo prebacivanje krivice predstavlja odliku toksičnih ljudi.

Glas javnosti/City magazine

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR