Glas Javnosti

DECA KOJA SE BAVE OVIM AKTIVNOSTIMA SU PAMETNIJA: Velika studija pokazala da snažno utiču na razvoj mozga

Porodica
Autor: Glas javnosti

Neuronaučnici ističu da su ove dve aktivnosti usko povezane sa poboljšanom kognitivnom funkcijom. Evo i zašto

Roditelji koji žele da odgajaju inteligentniju decu trebalo bi da ih upišu na timske sportove, smanjiti im vreme provedeno uz video igre i da ih podstaknu na čitanje knjiga, navodi nova studija.

Neuronaučnici sa Univerziteta u Finskoj sproveli su istraživanje tokom dve godine, proučavajući 504 dece uzrasta od 6 do 9 godina. 


Došli su do zaključka da su deca koja su provodila više vremena u čitanju i igranju tokom timskih sportova razvila bolje veštine razmišljanja u poređenju sa onima koji su se fokusirali na druge aktivnosti, bilo da je reč o nekontrolisanom korišćenju računara ili neorganizovanoj slobodnoj igri.


Najbolje rezultate postigla su deca koja su, pored većeg vremena posvećenog sportu i čitanju, praktikovala i zdravu ishranu. Istraživači su definisali zdravu ishranu kao tradicionalnu nordijsku ishranu koja uključuje niskomasne mlečne proizvode i manje crvenog mesa ili kobasica.

„Kvalitet ishrane i redovno učešće u timskim sportovima i čitanje povezani su sa poboljšanom kognitivnom funkcijom“, zaključak je studije.




Glas javnosti/R05H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR