Glas Javnosti

Da li novi pravilnik o ocenjivanju omogućava roditeljima još veći uticaj

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđa način postupanja i procedure u slučaju prijavljivanja nastavnika. Novina je da je za podnošenje prijave potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja što je otvorilo pitanja mogućih zloupotreba i dodatnih pritisaka na nastavnike.

U članu 5. Pravilnika za osnovne škole, navedena je procedura u slučaju da roditelj smatra da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada ne sprovodi u skladu sa zakonom. Prigovore na rad nastavnika do sada su podnosili roditelji direktoru škole, ili po kratkom postupku direktno Ministarstvu prosvete i to najčešće anonimno, navodi Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Novim Pravilnikom o ocenjivanju, koji je objavljen na sajtu Unije, definisano je da je za podnošenje prijave potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja.


Prigovor se podnosi odeljenskom starešini, koji prigovor dostavlja nastavniku, nadležnom stručnom veću i
direktoru škole. Direktor pribavlja mišljenje nadležnog stručnog veća i zajedno sa stručnom službom i sekretarom škole razmatra eventualno uvođenje pojačanog vaspitno – instruktivnog rada, odnosno plan istog.

Pomenuta procedura se na sličan način primenjuje i na eventualne prijave na rad stručnih saradnika, navodi Unija.

„Nezadovoljni odlukom direktora škole, roditelji, mogu nastaviti tužakanje po Ministarstvu prosvete, ali tek po ispoštovanoj, gore pomenutoj proceduri. Uvođenjem jasno definisanih koraka pri prijavljivanju eventualnih nepravilnosti u radu od strane nastavnika, smanjuje se mogućnost anonimnog, pojedinačnog i ishitrenog prijavljivanja“, navodi Unija sindikata prosvetnih radnika.

Vesna Vojvodić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ kaže da je procedura predviđena novim Pravilnikom ponižavajuća i uvredljiva za prosvetne radnike i predstavlja – dodatni pritisak. Ako je, kako kaže, sporna bila anonimnost u prijavljivanju, to je moglo da se izmeni, kaže Vojvodić, u smislu da je moglo da se reguliše tako da se u prijavi stavi puno ime i prezime.


„Ovo je još jedan u nizu pokušaja Ministarstva prosvete da se dodvori pojedinim članovima društva nauštrb odgovornosti i kvaliteta obrazovanja i vaspitanja“, kazala je ona.

Kako je navela, postavlja se pitanje, ko će biti u stručnim većima i na koji način će se procenjivati rad kolega.

Zaposleni u prosveti su pod velikim pritiscima, i ovaj koji dolazi od očekivanja roditelja je samo dodatni, naglašava.

„Šta nam je cilj – da imamo sve petice, četvorke u najgorem slučaju“, pita Vojvodić, navodeći da će mnogi nastavnici izgubiti motivaciju i reći „šta mi treba da me provlače po blatu“.

Ona je upitala zbog čega ovakva odredba nije uvedena za srednje obrazovanje, u Pravilnik o ocenjivanju u srednjim školama, ako je dobra i korisna.

„Kao neko ko dolazi iz nastave ne mogu a da ne kažem da postoji realna opasnost za ono što je najbitnije, a to je kvalitet nastave“, istakla je ona.


Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je Ministarstvo prosvete izašlo sa predlogom novog Pravilnika i da su održana dva sastanka.

„Moram da kažem da se brzo radilo na Pravilniku. Bilo je stvari koje smo hteli da promenimo, ali nije billo u skladu sa zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je važeći“, navodi Valentina Ilić.

Kako je kazala, odredba u članu 5 koja predviđa proceduru obraćanja više od pola roditelja odeljenja ukoliko imaju primedbe na rad nastavnika, može da bude dobro upotrebljena, ali može i da se zloupotrebi.

Navela je primer jedne muzičke škole u kojoj je profesor zbog velikog broja primedbi sveo odeljenja sa 20 na dva đaka, da je došlo do zanemarivanja dece, nije ih vodio na takmičenja.

„Sve to može biti upotrebljeno u dobrom pravcu, ali i zloupotrebljeno, nadam se da to toga neće doći“, navela i Ilić.




Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR