Glas Javnosti

ŽIVOT U NAJZAGAĐENIJOJ PRESTONICI: Smog u ovom gradu nikada ne ne staje

Svet
Autor: Glas javnosti

Zagađenje vazduha svake godine ubije 4,4 miliona ljudi širom sveta. U oktobru i novembru đaci širom severne Indije, pogotovo oni u Nju Delhiju, moraju da se suoče da čestim prekidima u nastavi ako se zagađenje pogoršava i zbog toga dolazi do zatvaranja škola na dve nedelje.

Dolazak proleća u Nju Delhi čini se da donosi veliko olakšanje. Međutim nije sve kao što se čini realnost je mnogo teža i tragičnija za stanovnike.

U aprilu jugozapadni vetrovi duvaju kroz region, a smog koji pokriva grad tokom jeseni i zime počinje da se rasipa. Međutim, nikada ne nestane u potpunosti.


Proteklih 10 godina, Šahin Kokhar posmatra ove godišnje promene. U oktobru, dok se vozi gradom, uočava da se neprirodno sivo nebo pojavi iznenada.

- Jednog minuta je sunčano, a već u narednom ste u mraku. Svakog dana smo svedoci zastrašujućeg podsetnika na zagađenje sa kojim smo primorani da živimo - rekla je ona, a prenosi 24sedam.rs.

Posledice zagađenja po ljude mogu biti razne, od iritacije kože i očiju do ozbiljnih neuroloških, disajnih i kardiovaskularnih oboljenja, poput astme, bronhitisa, hronične opstrukcije pluća, raka i tako dalje.

- Naša deca su nosila maske u školi mnogo pre koronavirusa - rekla je Kokhar.

Najtračinije nije samo zagađenje ono što je snašlo ovaj grad već i paljenje useva 

Od 30 gradova na svetu sa najvišim nivoima zagađenja vazduha, 21 se nalazi u Indiji, a čak šest indijskih gradova je u prvih 10. Nju Delhi je u najgoroj poziciji jer je najviše izložen toksičnom vazduhu. Indijci udišu štetne čestice PM2.5, i po tome su peti na svetu, a Nju Delhi je, prema tim parametrima, najzagađenija prestonica na svetu.


Industrijsko zagađenje i izduvni gasovi jedni su od faktora koji najviše doprinose pojavi toksičnog vazduha tokom cele godine. Međutim, u oktobru i novembru problem je još veći zbog paljenja zemljišta.

Ne može se tačno znati u kolikom procentu spaljivanje useva utiče na zagađenje vazduha na godišnjem nivou, ali se smatra da je to oko 10 odsto, dok druge studije napominju da bi ta brojka mogla biti i veća. U Nju Delhiju posledice spaljivanja useva čine 42 odsto zagađenja vazduha. Jesen je doba kada građani svih uzrasta doživljavaju respiratorne probleme.

Godine 2015, Nju Delhi i države Radžastan, Pundžab, Utar Pradeš i Harijana su spaljivanje useva proglasili nezakonitim, međutim, zabrana se veoma teško sprovodila.

U januaru 2019. indijska vlada je pokrenula Nacionalni program za čist vazduh, petogodišnji plan koji ima cilj da smanji nivoe zagađenja širom zemlje. Zvaničnici imaju zadatak i da osveste narod o ovom pitanju, pogotovo kad je reč o starim zemljoradničkim praksama koje dovode do zagađenja.

Šta je inovativno što bi dalo rešenje problemu?

Jedne septembarske večeri, Druv Sohni, inženjer i jedan od direktora digitalne platforme za održiva zemljoradnička rešenja nurture.farm, okupio je oko 200 meštana sela Karnala da bi im objasnio kako prelazak na nove metode rada može da im pomogne. Ne samo u njihovoj zaradi, već i u oporavku zemljišta.

Očekivano, suočio se sa velikim otporom i nevericom. Jedan zemljoradnik je upitao da li će to biti delotvorno.

- Radije bih da spalim svoja polja i završim sa tim - rekao je on.

- Ukoliko ne bude delotvorno, sam ću zapaliti vaša polja - odgovorio je Sohni.

Njegova organizacija je pokušala da ubedi lokalno stanovništvo da počne sa upotrebom organskog mikrobnog spreja koji je proizveo indijski Poljoprivredni istraživački institut u Nju Delhiju. Sohnijeva platforma bila je jedna od 12 kompanija kojima je Institut dao dozovolu da razviju tu tehnologiju u avgustu 2021.

Smog kao dobrodošlica

Saobraćajni policajac koji radi na jednoj od prometnih raskrsnica u Delhiju kaže da je nivo zagađenja prošle zime postao nepodnošljiv.

- Skinuo sam masku da bih dunuo u pištaljku da zaustavim saobraćaj, ali bilo je užasno - rekao je muškarac star 48 godina.

Zbog izduvnih gasova koje ispuštaju vozila oko njega s vremena na vreme teško mu je da dođe do daha, sa čim se slaže i socijalna radnica Nilam Džoši (39), koji kaže da oseća zagađenje svaki put kada izađe iz kuće.

- Kada ujutru izađeš iz kuće, to je prva stvar sa kojom se sretneš - kaže Džoši, i dodaje da se do kraja dana privikne na zagađen vazduh, ali da svakog jutra ponovo doživljava šok.

Do 5. novembra većina lokacija u Delhiju beležila je AKI iznad 500, što je najviši nivo na skali.

Tada je Dubiju prekipelo, pa je uputio molbu Vrhovnom sudu, tražeći da se zaštiti njegovo "pravo da diše". Sud je 15. novembra presudio u njegovu korist i naložio centralnoj vladi da učini više po tom pitanju.


Nakon toga su zatvorene škole, obustavljen je saobraćaj koji nije neophodan, kao i pojedini građevinski projekti, a naloženo je i da se šest od 11 elektrana na ugalj zatvori do kraja novembra 2021.

Loš vazduh mogao bi da skrati životni vek stotina miliona Indijaca za čak devet godina, pokazalo je nedavno istraživanje Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Studija je, takođe, otkrila da je svaki od 1,3 milijarde stanovnika Indije godišnje izložen nivoma zagađenja koji premašuju smernice koje je postavila SZO.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR