Glas Javnosti

ŽESTOKI SUKOBI SA SPECIJALCIMA U PARIZU: Letelo kamenje, ispaljeni suzavci (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Veliki nacionalne manifestacije protiv penzijske reforme održane su ponovo u utorak u Francuskoj.

Najživlje je, po običaju, bilo u Parizu. Iako je okupljanje tokom dana proteklo iznenađujuće mirno, predveče je došlo do žestokih sukoba "crnih blokova" sa specijalcima.

Najradikalniji su palili kante za otpatke, bicikle, sve što bi im dolazilo pod ruku, a na policiju bacali kamene kocke i ispaljivali vatromet. S druge strane, policajci su im uzvraćali kontranapadima i suzavcima koji je štipao za grlo.


Gust crni dim obavio je tokom popodneva bulevar Volter kojim se kretala povorka iz pravca Trga Republike, ka Trgu nacije, odakle su i ovi snimci. Lomljen je i paljen gradski mobilijar, polupani su izlozi, autobuska stajališta, podizane vatrene barikade. Odziv je bio nešto manji nego prošli put. Organizatori su u Parizu izborjali 450.000 manifestanata, za razliku od rekordnih 800.000 prošlog četvrtka. Ali, i to je ogroman broj. Sa svoje strane, policijska prefektura je u prestonici zabeležila prisustvo 93.000 demonstranta, za razliku od 119.000 u četvrtak. I po ovim parametrima, to je bio drugi po redu najmasovniji skup od 31. januara.Ukupno, organizatori su u celoj zemlji videli preko dva miliona ljudi, a policija 740.000. U četvrtak, neposredno posle obraćanja francuskog predsednika, na ulicama je bilo tri i po miliona, odnosno oko milion, koliko su videle vlasti. Bilo je mnogo mladih, a viđeni su i neki zlokobni plakati koji su asocirali na vešala i giljotinu.

Sve to pokazuje da je protest i dalje veoma izražen. Novi skup je zakazan za sledeći četvrtak, 6. april.

Glas javnoszi/Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR