Glas Javnosti

Žestoka borba SAD i Kine zbog naziva virusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je izložena snažnim pritiscima zbog insistiranja državnog sekretara SAD Majkla Pompea da se korona virus nazove "Vuhan virus".

Pompeo insistira na tom nazivu po gradu Vuhanu gde je virus otkriven.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je danas ocenio da je reč o nastojanju da se Kina "žigoše" i diskredituje njen napor, a i da Pompeo pokušava da skrene pažnju i prebaci odgovornost.

-On ima veoma loše namere- rekao je Geng novinarima na dnevnom brifingu.

Geng je takodje branio kineske napore u suzbijanju virusa i negirao da traži odgovornost za epidemiju na drugom mestu.

Kina je optužena da je pokušala da ublaži informacije o epidemiji tokom rane faze, a neki od njenih diplomata otvoreno su usugerisali da je virus mogao da bude uvezen u Kinu iz Sjedinjenih Država.

Pompeov poziv da se korona virus nazove "Vuhan virus" dat na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova iz Grupe 7 vodećih industrijskih zemalja, rezultirao je njihovom odlukom da ne objave zajedničko saopštenje.

Svetska zdravstvena organizacija i drugi upozoravali su da u virus u nazivu ne treba da sadrži geografsko poreklo zbog njegove globalne prirode, pa je čak i predsednik Donald Tramp odustao od termina koje je koristio - "kineski virus" ili "azijski virus" jer su kritičari rekli da podstiču diskriminaciju prema Azijcima i Amerikancima azijskog porekla.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR