Glas Javnosti

ŽESTOK 'FAJT' u BUGARSKOJ: Demonstranti blokirali Sofiju, pala krv! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas Javnosti

Protesti u Bugarskoj traju 76 dan zaredom. Povodom Dana nezavisnosti održan tradicionalni mirni marš na kojem je došlo do sukoba policije i učesnika protesta.

Demonstranti su u Sofiji blokirali centralni bulevar između zgrada Bugarske nacionalne banke i parlamenta. Američka agencija AP navodi da je prisustvo policije pojačano nakon što su organizatori najavili da će se okupljanje pretvoriti u "veliki narodni ustanak", a da vladine zgrade štite kordoni policije.

Bugari traže ostavku premijera Bojka Borisova i državnog tužioca Ivana Geševa, koje optužuju za korupciju. Demonstranti, koji prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja imaju podršku dve trećine stanovništva, traže i da parlamentarni izbori zakazani za mart budu odloženi.

Ranije u toku jučerašnjeg dana građani su se okupili ispred američke ambasade, gde su uzvikivali parole protiv državnog tužioca na engleskom i bugarskom jeziku.

Glavni zahtev demonstranata su ostavke premijera Bojka Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa.

 

Na protestu 2. septembra najmanje 20 policajaca je povredjeno u sukobima aktivista i pripadnika policije ispred zgrade parlamenta u Sofiji.

(Glas Javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR