Glas Javnosti

ŽENSKA BANDA SA BALKANA OSUĐENA U FRANCUSKOJ: Opljačkale više od 100 penzionera

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u francuskom gradu Kemperu, u provinciji Bretanja, osudio je tri žene iz BiH starosti 19, 22 i 26 godina na zatvorske kazne zbog krađe i prevara sa kreditnim karticama. Više od 100 francuskih penzionera bili su njihove žrtve

Osuđen je i 34-godišnjak, koji im je bio pomagač, a koji je bio u vezi sa jednom od njih, prenose Nezavisne novine.

Kako se navodi, njihova meta su bili stari i nemoćni, sa čijih kartica su skidale gotovinu.
Jedna od prvih koje su svedočile na sudu je 22-godišnjakinja, koja je trudna i koja već ima dvoje dece u Bosni i Hercegovini, ali je ni to nije spasilo osuđujuće presude od dve godine zatvora.

Tri devojke su uglavnom „operisale“ po Normandiji, Bretanji i jugozapadu Francuske. Redovno su se kretale između Francuske i Španije, a za te potrebe bi kupovale automobile, koje bi kasnije ostavile pored puta.
Bile su organizovane i veoma stručno su birale žrtve. Nakon godinu dana istrage, uhapšene su u hotelu „Briv la
Žilijar“ u departmanu Korez, dok su se spremale da krenu u Španiju.


Kada je reč o žrtvama, registrovane su samo one koje su prijavljene - njih 127, čiji je prosek godina 77. Procenjeno je da su opljačkale 153.000 evra.

Tokom istrage francuska policija je na osnovu dokaza uspela da uđe u njihov sistem rada. Uglavnom su „operisale“ po supermarketima. Kada bi prišle žrtvi koja je plaćala karticom ili dizala novac sa bankomata, snimile bi pin kod, a novac podigle nakon nekoliko minuta.
Još jedan od načina krađe bio je taj da su žrtve presretale na parkinzima supermarketa i odvlačeći im pažnju, ukrale bi im kartice.

Jedina olakšavajuća okolnost bila je što su krađe izvele bez nasilja.
Zanimljivo je da niko od njih četvoro nije nikada hapšen u Francuskoj, ali jesu u drugim zemljama. Jedini osuđeni muškarac (34) je već osuđivan za krijumčarenje ljudi u BiH i Hrvatskoj, navode Nezavisne.
Iako je tužilaštvo tražilo zatvorsku kaznu i do šest godina, nakon nekoliko sati odlučivanja sudija je presudio godinu dana uslovno za 19-godišnjakinju, dok su ostali dobili dvogodišnje kazne zatvora.

Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR