Glas Javnosti

ZEMLJOTRES U JAPANU: Vlada procenjuje štetu od 16,2 milijarde evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru koji je 1. januara pogodio Japan, a posebno prefekturu Išikava, ostavio je iza sebe razarajuće posledice.

Prema najnovijim procenama japanske vlade, šteta bi mogla biti između 6,9 i 16,2 milijarde evra, znatno premašujući početne delimične procene privatnog sektora.


Ova razlika u procenama posledica je činjenice da još uvek nisu u potpunosti procenjene sve štete, kako na zgradama, tako i na infrastrukturi u prefekturi Išikava, epicentru zemljotresa, i susednim prefekturama Tojami i Nigata.

Poređenjem sa katastrofalnim cunamijem iz 2011. godine, kada je šteta iznosila 147 milijardi evra, ovaj zemljotres je imao manje ekonomske posledice, ali su ljudski gubici i dalje veliki, sa više od 230 žrtava.


Vlada Japana usvojila je mere za poboljšanje životnih uslova evakuisanih osoba, obnovu pogođenih područja i revitalizaciju turizma.

Moderne zgrade u Japanu su dizajnirane da izdrže snažne zemljotrese, ali to nije slučaj sa mnogim starijim građevinama, posebno u ruralnim oblastima kao što je poluostrvo Noto.


Japanski arhipelag, jedan od seizmički najaktivnijih na svetu, ponovo je bio svedok prirodne katastrofe koja je uzdrmala njegove temelje i živote njegovih stanovnika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR