Glas Javnosti

Zemlje OPEK-a ispunile sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

Svet
Autor: Glas javnosti

Zemlje-učesnice sporazuma OPEK plus su, prema preliminarnim podacima, ispunile sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 89 odsto.

To je  izjavio ministar energetike Rusije Aleksandar Novak. "Što se tiče sprovođenja sporazuma, smatram da je on na prilično visokom nivou – otprilike 89 odsto, prema preliminarnim procenama, što je prilično visok pokazatelj", objasnio je Novak.

On je dodao da je Rusija u okviru OPEK plus skoro u potpunosti ispunila svoje obaveze.

-Naše kompanije ispunile su sporazum praktično 100 odsto, blizu 100 odsto i u maju i u junu i nameravaju da sporazum realizuju u potpunost-, dodao je Novak.

Ministar je konstatovao da je u aprilu i maju situacija u celini bila prilično povoljna u pogledu rasta oporavka potražnje, ali da u junu ostaje neizvesnost u vezi sa potražnjom nafte, jer su vidljivi rizici novih žarišta kovida 19 i, shodno tome, drugog talasa pandemije, pa je potrebno pratiti situaciju.

U četvrtak će se o rezultatima sporazuma OPEK plus razgovarati na zasedanju ministarske posmatračke komisije koja obuhvata osam zemalja: Rusiju, Saudijsku Arabiju, UAE, Kuvajt, Alžir, Venecuelu, Irak i Kazahstan.

Ranije su ministri država sporazuma OPEK plus već razgovarali o nedovoljnom smanjenju proizvodnje u savezu.

Prema mišljenju Saudijske Arabije, "u sporazumu nema mesta za loše rezultate".

Prema procenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u maju, zemlje kao što su Irak, Nigerija, Angola, Kazahstan i druge, nisu uspele da u potpunosti smanje proizvodnju nafte u skladu sa kvotom. Na sastanku 6. juna zemlje saveza složile su se da se ovaj zaostatak nadoknadi u periodu jul-septembar.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR