Glas Javnosti

Zemlja od 95 miliona stanovnika, 0 umrlih od korone

Svet
Autor: Glas javnosti

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale SZO.

Može da služi kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju.Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogim karantenom te društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta Džon Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika. Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75 hiljada ljudi. Država je zasad sprovela više od 121 hiljada testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od covida-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, veruje kako je za njegov uspjeh ključno bilo rano delovanje.

- Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini - ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu covida-19, dodaje Park. Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantinu, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo meriti u hiljadama.

Vlade u svetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi sprečio nacionalnu krizu koja se može izbeći.

Velik deo vijetnamskog uspeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Nguyen Xuan Phuc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „prolećnom opštm ofanzivom 2020.“, što je namerna referenca na ključnu „Tet ofenzivu“ iz 1968. koju je Viet Kong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske.

 

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR