Glas Javnosti

Zelenski veruje da bi Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje?

Svet
Autor: Glas javnosti/pink.rs

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju za CBS da veruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje. Putin je ranije rekao da će Rusija upotrebiti "sva sredstva koja su nam dostupna“ za odbranu svoje teritorije.

"Vidite, možda je juče bio blef“, rekao je Zelenski. "Sada bi to mogla biti realnost".

Sam Putin je u sredu rekao da "ne blefira“ kada je upozorio da će Rusija braniti svoju teritoriju svim raspoloživim sredstvima uključujući "različito oružje za uništavanje". 

Ruska teritorija uskoro bi mogla da obuhvati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i regione Zaporožje i Herson, gde se trenutno održavaju referendumi o pridruživanju Ruskoj Federaciji.

Zapadni lideri veruju Putinu na reč. "Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno“, rekao je u subotu visoki diplomata EU Žozep Borelj. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je ranije u nedelju za CBS da je Vašington poručioo Moskvi da će "svaka upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posledice po Rusiju“.

Zelenski je takođe rekao da Ukrajina smatra rusku okupaciju nuklearke Zaporožje "nuklearnom ucenom“, uprkos tome što su ukrajinske snage više puta granatirale postrojenje proteklih meseci.

Ukrajinske snage su prošle nedelje ponovo bombardovale elektranu u pokušaju da "stvore pretnju katastrofe koju je prouzrokovao čovek“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Uprkos nedavnoj ruskoj mobilizaciji još 300.000 vojnika i verovatnoći da će četiri nove teritorije u bliskoj budućnosti potpasti pod rusku zaštitu, Zelenski je insistirao da Putin "zna da gubi rat“. Ipak, ukrajinski predsednik je rekao za CBS da su njegovoj vladi potrebne još milijarde dolara, više oružja i više sankcija Rusiji da bi nastavili borbu.

"Moramo da nastavimo da vršimo pritisak na njega i ne dozvolimo mu da nastavi“, rekao je on, misleći na Putina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR