Glas Javnosti

Zelenski: Sada je vreme da se Rusija povuče i zaustavi rat

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je, na samitu Grupe 20 (G20) u Indoneziji, pozvao najveće svetske ekonomije da pojačaju svoje liderstvo i zaustave rat u njegovoj zemlji u skladu sa mirovnim planom koji je predložio.

 Nećemo čekati Rusiju da ojača svoje snage. Uveren sam da je sada trenutak kada rat Rusije mora i može da se zaustavi – poručio je Zelenski u obraćanju putem video veze liderima G20 na indonezijskom ostrvu Bali.

Prema kopiji njegovog govora u koji je uvid Rojters, Zelenski je pozvao učesnike samita G20, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Si Ðinpinga, da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat “pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava”.

Nije u ovom trenutku poznato da li je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji predvodi rusku delegaciju na samitu, ostao u prostoriji dok je Zelenski govorio, navodi britanska agencija.

Ponavljajući da Rusija mora da povuče sve svoje trupe sa teritorije Ukrajine i da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva, Zelenski je zatražio i oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

On je pozvao na obnavljanje “nuklearne bezbednosti”, vezano za elektranu u Zaporožju gde se vode borbe, uvođenje ograničenja cena na ruske energenete i proširenje inicijative za izvoz žitarica, prenosi Rojters.

SAD očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi rusku agresiju u Ukrajini i njen uticaj na globalnu ekonomiju, saopštio je ranije visoki američki zvaničnik, navodi britanska agencija.

Lideri Grupe 20 otvorili su danas konferenciju na ostrvu Bali, molbom domaćina Indonezije za jedinstvo i konkretnu akciju kojom bi se postiglo poboljšanje globalne ekonomske situacije uprkos dubokim raskolima koje postoje među državama oko rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR