Glas Javnosti

Zelenski: Rusima se otvara put ako padne Bahmut, rešeni smo da ga branimo

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da bi u slučaju zauzimanja Bahmuta, za koji se borbe vode mesecima, ruska vojska imala “slobodan put” da zauzme gradove na istoku Ukrajine.

– Razumemo da bi posle Bahmuta mogli ići dalje, mogli bi ići u Kramatorsk, u Slovjansk, put bi bio slobodan za sve Ruse ka drugim gradovima Ukrajine. Za nas je to strateško pitanje – rekao je Zelenski u intervjuu koji je CNN objavio sinoć i naglasio da su ukrajinske trupe rešene da brane taj grad.

Ruska vojska nastoji da zauzme grad Bahmut, smatrajući da je važan za nastavak njene ofanzive, uprkos žestokoj odbrani Ukrajinaca.

– Bahmut je važno čvorište odbrane ukrajinskih vojnika u Donbasu – rekao je juče ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da bi njegovo zauzimanje dozvolilo da se sprovode „nove ofanzivne operacije u dubini“.

Zelenski je rekao za CNN da su oružane snage Ukrajine rešene da ostanu u Bahmutu.

– Imao sam juče sastanak sa načelnikom generalštaba i vojnim komandantima i oni su svi rekli da treba da ostanemo jaki u Bahmutu – rekao je Zelenski za CNN.

On je dodao da, naravno, treba da se vodi računa o životima ukrajinskih vojnika.

– Ali, treba da učinimo sve što možemo dok dobijamo isporuke oružja i dok se naša vojska sprema za kontraofanzivu – rekao je on.

Oko Bahmuta se vodi najduža i nasmrtonosnija bitka od početka ruske invazije u Ukrajini u februaru 2022.

Grad u kojem je sada najviše 4.000 stanovnika, u odnosu na 70.000 koliko ih je bilo pre invazije, je velikim delom razoren.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR