Glas Javnosti

ZELENSKI BOLJI GLUMAC NEGO ŠTO JE PUTIN ŠPIJUN: Ni brza pobeda Moskve, ni uspešne sankcije Zapada

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

U petak, 24. februara, navršava se godinu dana rusko-ukrajinskog rata! Na samom početku svet je očekivao - a i sam ruski predsednik Vladimir Putin najavio - da će to biti kratka "specijalna operacija", a danas se, posle 12 meseci, gotovo niko više ne usuđuje da prognozira koliko će još trajati ovaj sukob na tlu Evrope.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ponudio je svoje viđenje rata na tlu Evrope i otkrio koje su sve prognoze sa početka sukoba otišle u vetar nakon godinu dana ratovanja.

Pokazalo se da su sve početne procene uglavnom pale u vodu, pre svega o munjevitoj ofanzivi Moskve i pobedi. Isto tako, nisu se ostvarile ni procene o tome da će sankcije i odgovor Zapada slomiti Moskvu u ekonomskom i psihološkom smislu, da će doći do nemira, podela i sukoba i da će Rusija propasti.
 


Moskva je verovatno mislila da će pomoć Zapada Ukrajini biti manja i sporija, potcenila je ukrajinski otpor, a posebno tu podršku Zapada. Dakle, bilo je dosta gorkih pilula koje je Putin, i na diplomatskom i na vojnom planu, progutao tokom ovih godinu dana, počev od početne ofanzive na Kijev do zaglavljivanja u jednom dugom rovovskom ratu u Donbasu.


Mit o moćnoj i nepobedivoj ruskoj armadi se raspršio. S druge strane, malo kalkulacija, malo propaganda napravili su priču kako Putin umire, kako se Kremlj raspada, kako ruska vojska ostaje bez municije i oružja. I to se pokazalo kao pogrešna procena, odnosno propaganda.

Zelenski se, uz pomoć zapadnih faktora, pokazao kao izuzetno vešt motivator. On je očigledno iskoristio svoje glumačke kvalitete i šoumenski karakter, te je postao globalna zvezda, što mu je pomoglo u mobilizaciji svetskog, pre svega zapadnog javnog mnjenja. S obzirom na to da su očigledno zakazale obaveštajne informacije Moskve, pokazalo se da je Zelenski bolji glumac nego što je Putin špijun.

Negde smo na pola puta ostvarenja ciljeva i jedne i druge strane, a bojim se i rata. Ulozi se sve više podižu i sa ovim produženim sukobom sve će biti teže naći tanku, pa čak i zamišljenu liniju kompromisa. Sve sem pune pobede jedne ili druge strane delovaće kao neuspeh.



Sada se ne nazire ni pobednik, ali ni kraj sukoba. Naročito što se postavlja pitanje da li će uopšte biti pobednika ovog rata.

Osim prognoza da će se Rusija slomiti i propasti, pala je u vodu i procena da će se ceo svet svrstati iza Ukrajine, odnosno protiv Moskve, što se nije dogodilo. Ma koliko Rusi to relativizovali, možda je najveće razočarenje na ruskoj strani to što je izostala brza i očiglednija pobeda. S druge strane, bez obzira na veliku političku i medijsku mobilizaciju oko Ukrajine, Zapad nije uspeo da u taj antiruski front postroji ceo svet, već je u njemu ostao samo Zapad. Veliki broj ozbiljnih svetskih igrača ostao je upadljivo po strani. Zapad je samo jedna strana sveta, a ne cela planeta.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR