Glas Javnosti

Zelenski: Ako izgubimo Bahmut, nateraće me na kompromis sa Rusijom

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je da bi Rusija, ukoliko Ukrajina ne pobedi u borbi za Bahmut, mogla da počne da traži međunarodnu podršku za sporazum koji od Ukrajine zahteva da napravi “neprihvatljive kompromise”.

– Ako bi Bahmut pao u ruke ruskih snaga, Vladimir Putin bi prodao tu pobedu Zapadu, svom narodu, Kini, Iranu – rekao je Zelenski u intervjuu za Asošiejted pres/ prenose vesti-online.com

On je sa novinarima AP razgovarao u vozu koji je išao kroz oblasti oslobođene od ruskih snaga. Ukrajina je uspela da zadrži glavni grad Kijev i potisne Rusiju iz drugih strateški važnih oblasti.

Zelenski je takođe svestan da je uspeh njegove zemlje u velikoj meri posledica međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope.

– SAD zaista razumeju da, ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti – rekao je on.

Zelenski je nedavno posetio Bahmut, grad na istoku zemlje oko kojeg se vode žestoke borbe i očekuju se ofanziva i kontraofanziva. On upozorava da bi poraz vojske na bilo kom delu fronta mogao da ugrozi celu borbu.

– Ne smemo da izgubimo ni u jednom koraku jer rat je skup malih pobeda, malih koraka – rekao je predsednik Ukrajine.

Kako navode mediji, komentari Zelenskog bili su priznanje da bi gubitak sedmomesečne bitke za Bahmut, najduže u ratu do sada, bio skuplji politički nego taktički poraz.

On je predvideo da će pritisak od poraza u Bahmutu doći brzo – kako od međunarodne zajednice, tako i unutar zemlje.


– Društvo će se osećati umorno, nateraće me da napravim kompromis sa njima – kaže Zelenski i dodaje da za sada ne oseća taj pritisak i da dobija podršku međunarodne zajednice.

Zelenski nije predvideo kako će se rat završiti, ali kaže da je uveren da će Ukrajina uspeti nizom malih koraka da izdejstvuje pobedu. On takođe smatra da je rat ukrajinsko društvo učinio jačim.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR