Glas Javnosti

ŽELE DA PROMENE DIZAJN: Francuzi istopili 27 miliona novčića

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska je uništila i ponovo iskovala 27 miliona novčića nakon što nije zatražila od EU odobrenje za dizajn. Monnaie de Paris, kovnica zemlje, proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi sa novim šablonom u novembru, ali je kasnije otkrila da način na koji su prikazane zvezde zastave EU nije u skladu sa veoma preciznim zahtevima Evropske komisije.

Prema zakonu EU, zemlje mogu da menjaju dizajn "nacionalnog" lica evro kovanica svakih 15 godina, ali im je potrebno zeleno svetlo Komisije, kao i drugih vlada evrozone, koje moraju biti obaveštene i da imaju sedam dana da podnesu prigovore.
Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što se obratila sa zvaničnim zahtevom za odobrenje dizajna, ali je kovnica otišla dalje bez čekanja na odobrenje EU. Potom je dobila neformalno upozorenje Komisije u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU, rekao je zvaničnik francuskog ministarstva ekonomije, razgovarajući za Politiko pod uslovom anonimnosti.

Portparol Komisije je odbio da komentariše prethodne neformalne razmene sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podneo ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje EU 21. decembra.
Novi novčići je trebalo da budu predstavljeni tokom posete francuskog ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mera prestižnom sedištu Monnaie u Parizu. To se na kraju nije dogodilo. Sada se kovnica i vlada međusobno okrivljuju.
Isti zvaničnik ministarstva ekonomije naglasio je da je Monnaie autonomno javno preduzeće, a ne deo francuske administracije. To znači da bi Monnaie u potpunosti snosio troškove obnavljanja novčića.
- Za francuske poreske obveznike neće biti troškova, jer će ih kompanija apsorbovati u svoje operativne troškove - rekao je zvaničnik.
Ovu priču je prvi preneo francuski medij La Letr, koji je citirao šefa Monea Marka Švarca, koji je rekao da je odgovorna "francuska država".
Dizajn novih kovanica koje je predložila francuska vlada i potvrdila Komisija je i dalje tajan i biće otkriven pre proleća, saopštilo je francusko ministarstvo ekonomije.
Monnaie de Paris nije odgovorila na zahtev za komentar.



Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR