Glas Javnosti

Због коронавируса пале цене хране у свету

Svet
Autor: Politika.rs/pixabay

Цене хране пале су у фебруару на светским тржиштима због бојазни да ће епидемија коронавируса закочити глобалну потражњу, известила је данас агенција Уједињених народа за храну и пољопривреду ФАО.

ФАО-ов индекс цена потрошачке корпе основних прехрамбених производа пао је протеклог месеца за 1,0 посто у односу на претходни месец, на просечних 180,5 бодова.

У односу на фебруар прошле године његова је вредност виша 8,1 посто.

Највише су у прошлом месецу пале цене биљних уља, за 10,3 одсто у односу на јануар, због неочекивано велике производње палминог уља у Малезији, привременог пада индијског увоза и забринутости коју изазива ширење новог коронавируса.

Знатно је појефтинило и месо, за 2 одсто, због смањеног кинеског увоза повезаног с кашњењем испорука. Пале су и цене живине, због пада увоза из Азије.

Благо су смањене и цене житарица, за 0,9 одсто у односу на јануар, што у ФАО-у објашњавају нижим ценама пшенице због обилне резерве. Појефтинио је и кукуруз, због слабије потражње у сектору сточне хране који очекује слабљење светског тржишта.

Порасле су пак цене млека и млечних производа и шећера, за 4,6 односно 4,5 посто. У ФАО-у издвајају снажан раст цена сира због смањене производње млека у Аустралији и предвиђања пада производње шећера у Индији, и то у условима снажне увозне потражње.

У одвојеном извештају о понуди и потражњи за житарицама ФАО је повисио процену прошлогодишње производње, на 2,719 милијарди тона, због више производње кукуруза у западној Африци и Украјини. Тиме је у прошлој години производња повећана за 2,3 посто у односу на годину раније.

Прелиминарно су такође проценили да ће ове године у свету бити произведено укупно 763 милиона тона пшенице, што би значило да ће се производња задржати на прошлогодишњем рекордном нивоу.

Предвиђају и висок ниво производње житарица које се користе у прехрани људи и животиња, попут кукуруза, у Аргентини, Бразилу и Јужноафричкој Републици.

Потражња за житарицама требала би у сезони 2019./2020. да досегне рекордну 2,721 милијарду тона.

Потражња за житарицама требала би у сезони 2019./2020. да досегне рекордну 2,721 милијарду тона, потакнута потрошњом у прехрамбеном и сектору сточне хране и у индустрији.

Подигнута је процена светских залиха житарица на крају сезоне, на готово 866 милиона тона.

Светска трговина житарицама требала би порасти 2,3 посто, на 420 милиона тона, при чему би више од половине очекиваног повећања требало отпасти на

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR