Glas Javnosti

ZBOG GRANATIRANJA ELEKTRANE PRETI NUKLEARNA KATASTROFA: Ruski ministar odbrane optužio Ukrajinu za NUKLEARNI TERORIZAM

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je danas Ukrajinu da nastavlja da granatira nuklearnu elektranu Zaporožje i time stvara pretnju od moguće nuklearne katastrofe. Šojgu je naglasio da ruske snage preduzimaju "sve mere" da obezbede bezbednost najveće nuklearne elektrane u Evropi, odnosno da se adekvatno obračunaju sa "nuklearnim terorizmom" iz Kijeva.

Ukrajina negira optužbe da je granatirala objekat, koji je od prvih dana rata pod kontrolom ruskih snaga, i tvrdi da Rusi zapravo granatiraju nuklearnu elektranu. „Naše jedinice preduzimaju sve mere da obezbede bezbednost severoistočnog Zaporožja“, rekao je Šojgu vojnim komandantima u konferencijskom pozivu, čiji je skraćeni transkript objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

„Zauzvrat, kijevski režim nastoji da stvori utisak pretnje nuklearne katastrofe nastavljajući da namerno granatira lokaciju“, dodao je on. Ruski ministar odbrane tvrdi da je Ukrajina ispalila 33 granate velikog kalibra na elektranu u poslednje dve nedelje. U njemu se navodi da je većinu granata presrela ruska PVO, iako su neke granate pogodile objekte koji obezbeđuju bezbedan rad elektrane.

„Mi ove napade ukrajinskih trupa klasifikujemo kao nuklearni terorizam“, naglasio je Šojgu. Moskva i Kijev se neprestano optužuju za napade na objekat. Kijev je takođe optužio Moskvu da koristi nuklearnu elektranu kao skladište oružja, prenosi Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) se zalaže za stvaranje bezbedne zone oko elektrane kako bi se izbegla nuklearna katastrofa poput one u Černobilju. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov potvrdio je danas da postoji „pozitivna dinamika“ u razgovorima sa IAEA o ovoj ideji, prenela je agencija TASS.


Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR