Glas Javnosti

ZAVRŠENA BITKA U MARIUPOLJU! Ukrajinska vojska položila oružje, autobusi odvoze ljude

Svet
Autor: Glas javnosti

Evakuacija branioca Marijupolja, koji su nedeljama u bunkeru ispod Azovstalja, jedne od najvećih čeličana u Evropi, počela je u ponedeljak uveče.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u ponedeljak postignut dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstalj. Uprkos tome što su branioci u aprilu odbili ponudu Rusije da se predaju, u ponedeljak je desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima iz čeličane Azovstalj napustilo fabriku, rekao je jedan svedok Rojtersu.

Nije poznato koliko je vojnika bilo u autobusima. Takođe je nejasno da li su vojnici u autobusu bili među 40 ranjenih boraca za koje su ukrajinski vojnici rekli da se nalaze ispod AzovstalJa. Podsetimo, ranije je rečeno da je u Azovstalju ostalo oko 600 vojnika.

Dok su ruske snage gađale Mariujpolj skoro dva meseca, neki civili i ukrajinski borci tražili su utočište u fabrici Azovstalj - ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba izgrađenoj sa lavirintom bunkera i tunela da bi izdržali napad.

Ukrajinska jedinica ispod čeličane u razorenom Mariupolju saopštila je u ponedeljak da njen garnizon ispunjava naređenja da spase živote vojnika, što je, prema Rojtersu, očigledan pokazatelj da se opsada bliži kraju.
Većina civila koji su tražili sklonište u ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba evakuisani su ranije ovog meseca.

- U cilju spasavanja života, ceo garnizon Mariupolja sprovodi odobrenu odluku Vrhovne vojne komande i nada se podršci ukrajinskog naroda - saopštio je puk Azov.


Jedan od viših komandanata Azova, Denis Prokopenko, rekao je kako je prihvatanje vojnika da ih evakuišu Rusi najviši nivo kontrole nad vojskom.

- Pogotovo kada vašu odluku potvrdi najviša vojna komanda.

Ovo je saopšteno samo nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da je pristala da evakuiše ranjene ukrajinske vojnike u medicinsku ustanovu u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom.




Zelenski je na svom Fejsbuk nalogu potvrdio ove navode rekavši da Ukrajini "njeni heroji trebaju živi".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR