Glas Javnosti

ZAVRNUTE CEVI RUSKOG GASA! Nema gasa za Mađarsku preko Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Tranzit gasa preko Ukrajine u Mađarsku potpuno je prekinut 3. oktobra, saopštio je operator za mađarski gasni tranzitni sistem.

Prema sporazumu Budimpešte i Moskve koji je stupio na snagu u petak 1. oktobra, prestao je tranzit gasa kroz Ukrajinu, a ruski prirodni gas doprema se u Mađarsku preko Srbije i delimično iz Austrije.

Mađarska je u ranije potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su potpisali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.

Prvi put u istoriji, gas će se dopremati u Mađarsku zaobilazeći Ukrajinu. U Kijevu je ova odluka primljena krajnje negativno i ocenjena je kao „politička i ekonomski neopravdana“. U nekim od komentara Kijeva ocenjeno je da je reakcija Budimpešte na nezadovoljstvo Ukrajine „arogantna“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR