Glas Javnosti

ZAVERA U VATIKANU: Konzervativni kardinali planiraju da s trona zbace papu Franju!

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Konzervativni kardinali u Vatikanu žele da zbace sa trona progresivnog papu Franju, objavio je torinski dnevnik Stampa pozivajući se na visoke krugove u Katoličkoj crkvi koji su želeli da ostanu anonimni!

Posle smrti Benedikta XVI, pape emeritusa, grupa uticajnih kardinala započela je projekat sa ciljem da izvrši pritisak na aktuelnog poglavara Katoličke crkve kako bi se povukao poput svog prethodnika, preneo je italijanski list.

Plan u fazama

Britanski tabloidi Ekspres i Dejli mejl preneli su da je jedan italijanski kardinal izvor informacija o zaveri u Vatikanu. Oni navode da će se plan zaverenika sprovoditi u nekoliko faza, ali da je njihov zajednički cilj da se kod pape Franje izazove veliki stres, što bi dovelo do njegovog povlačenja sa trona.

"Zaverenici su trenutno u manjini, zbog čega im je potrebno vreme kako bi oslabili poziciju pape Franje i pridobili za svoj plan druge kardinale", naveo je anonimni izvor.

On je istakao da će se kampanja zaverenika najverovatnije fokusirati na "doktrinarne izbore" pape Franje, koji su izazvali veliko nezadovoljstvo među konzervativnim kardinalima. Radi se o stavovima Katoličke crkve prema tri vrlo važna pitanja - abortusu, homoseksualizmu i razvodu! Njima u korist ide i činjenica da je zdravstveno stanje poglavara Katoličke crkve vrlo narušeno.

Papa Franja ima punih 86 godina i u proteklih godinu dana je imao nekoliko teških operacija. On se kreće otežano, pomoću invalidskih kolica. Njegov prethodnik Benedikt XVI je u februaru 2013. odlučio da se povuče i on je prvi papa koji je podneo ostavku posle više od 600 godina.

Benedikt XVI je kao razlog za povlačenje naveo narušeno zdravlje. On je preminuo 31. decembra 2022, u 95. godini.

Spekuliše se da je bio prinuđen da podnese ostavku zbog skandala sa masovnim zlostavljanjem dece koje su decenijama vršili sveštenici Katoličke crkve širom sveta, a što je decenijama zataškavano sa najviših mesta u Vatikanu.

Da li ste znali?

- Papa Franja je u 21. godini imao tešku upalu pluća sa tri ciste, zbog čega mu je odstranjen deo organa kako bi preživeo
- Sredinom 2021. godine imao je operaciju debelog creva, koju je dobro podneo
- Dok je bio student u Buenos Ajresu, kratko je radio kao izbacivač u jednom lokalnom baru
- Aktuelni poglavar Vatikana nije gledao televiziju od 15. juna 1990. godine
- Kao dečak navijao je za San Lorenco, a uspehe tog kluba sada prati iz novina


Stampa prenosi da zaverenici nisu želeli da krenu u ostvarivanje svog plana svrgavanja pape Franje dok je njegov prethodnik još bio živ jer bi njihov uspeh doveo do situacije bez presedana - dvojice živih papa u ostavci.

Ogovaranje ubija

Italijanski dnevnik podseća i da je sumnjiv nedavni susret pape Franja sa kardinalom Georgom Gensvajnom, ličnim sekretarom Benedikta XVI, koji je i dalje zvanično perfekt papinskog domaćinstva, a koji se žalio što ga je papa Franja faktički penzionisao.

Papa Franja se u nedeljnoj molitvi osvrnuo na optužbe kardinala rođenog u Nemačkoj. Vernicima je poručio da je "ogovaranje smrtonosno oružje, da ubija ljubav, društvo i bratstvo".

Ovako je naljutio kardinale

Papa Franja je od dolaska na čelo Vatikana napravio više poteza koji su izazvali negodovanje konzervativnih krugova u Vatikanu.

Ovo su samo neki od njih:

- Dozvolio ženama da čitaju molitve, učestvuju u službi u oltaru i pričešćuju vernike
- Otvoreno imenuje klerikalizam, moć koju sveštenik prisvaja nad svojim vernicima, rak-ranom Katoličke crkve
- U novi saziv ekonomskog saveta koji brine o finansijama Vatikana imenovao je šest žena, među kojima je i bivša britanska ministarka
- Doneo je zakon o suzbijanju korupcije u Katoličkoj crkvi, kako bi sprečio odlivanje novca u privatne džepove
- Unosni poslovi u Katoličkoj crkvi sada se dodeljuju samo na osnovu strogo kontrolisanih javnih nadmetanja
- Centralizovao je kontrolu nad ugovorima za nabavku robe i usluga

 
BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR