Glas Javnosti
posta

Zatvorena birališta u Sloveniji: JANEZ JANŠA u problemu

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema rezultatima izlaznih anketa Instituta Medijana, pobednik današnjih parlamentarnih izbora u Sloveniji je stranka Pokret sloboda, menadžera Roberta Goloba, sa 35,8 odsto osvojenih glasova.

Na drugom mestu je Slovenačka demokratska stranka aktuelnog premijera Janeza Janše, koja je dobila podršku 22,5 odsto birača.
U Sloveniji su zatvorena birališta u 19 časova.
Prema Medijani, Golobov pokret bi dobio 42 poslanička mesta u parlamentu, a SDS 26, od 90 poslanika u slovenačkom parlamentu, prenose domaći mediji.


Prema istraživanju Medijane, cenzus od četiri odsto će preći još samo tri stranke - NSi, SD i Levica.

Trećeplasirana NSi sa Matejem Toninom na čelu, prema Medijani, osvojila je 6,8 odsto glasova, odnosno osam mandata.

Slede socijaldemokrate predvođene Tanjom Fajon sa 6,6 odsto, odnosno sedam poslaničkih mesta, a petoplasirana Levica dobila je 4,4 odsto glasova i pet mandata.

Za ulazak u parlament borilo se dvadesetak stranaka i građanskih lista.

Tri sata do zatvaranja birališta glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 miliona upisanih birača, obavilo je državno izborna komisija.

Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog opozicionom levo-liberalnom bloku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda.


Na izborima 2016. godine relativnu većinu osvojio je Janez Janša sa svojom strankom, ali zbog nedostatka koalicionih partnera nije uspeo da formira vladu. Tada je levu koalicionu vladu sastavio Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26. Ali Šarčeva vlada pala je nakon dve godine i tada ju je nasledila sadašnja Janšina.

Prve zvanične rezultate s birališta državno izborno telo počeće sa objavljivanjem na svojim mrežnim stranicama oko 20.30 sati, a paralelno s time i projekcije o tome koliko bi koja stranka mogla da ima zastupničkih mandata u novom parlamentu.

Pravo glasa ima skoro 1,7 miliona birača koji će 90 zastupnika u novom Državnom zboru (parlamentu) birati među više od 1400 kandidata s 20-ak lista knadidata političkih stranaka i udruženja.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu, prenosi B92.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR