Glas Javnosti

ZATIŠJE PRED BURU?! Nebo nad Ukrajinom prazno, ukrajinski civilni avioni se povlače u Evropu, dva stižu u Beograd (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Nebo iznad Ukrajine, a naročito istočnih delova zemlje danas je gotovo prazno.

Avioni u velikoj meri danas izbegavaju da lete iznad Ukrajine što  se može videti na sajtu za praćenje letova "Flajtradar 24".



Najveća avio-kompanija u Ukrajini - UIA (Ukraine International Airlines) počela je da povlači avione u inostranstvo na zahtev zakupodavaca, prenosi avianews.com na svom sajtu. Kako navodi portal koji objavljuje novosti o ukrajinskom vazduhoplovstvu, šest aviona tog avio-prevoznika poletelo je sa aerodroma Borispolj u Kijevu ka aerodromima u Beogradu i gradu Kasteljon u Španiji.

Ovakva situacija je nastala zbog toga što su osiguravajuće kompanije 12. februara objavile da će prestati da pokrivaju rizike tokom letenja iznad Ukrajine.

Ukrajina je savetovala avio-kompanijama da izbegavaju letove iznad otvorenih voda Crnog mora od ponedeljka do subote zbog ruskih pomorskih vežbi koje se tamo održavaju.

Više od 30 ruskih brodova započelo je vežbe u blizini poluostrva Krim u okviru širih mornaričkih vežbi, izvestila je u subotu ruska agencija RIA Novosti.


Rusija je spremna da otvori vatru na strane brodove i podmornice koji ilegalno uđu u njene teritorijalne vode, izjavio je danas jedan visoki ruski vojni zvaničnik, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Zvanični Kremlj saopštio je danas da izjave ukrajinskog izaslanika u Londonu ne vidi kao signal zvanične promene stava Ukrajine o ambiciji da se pridruži NATO-u, ali da bi, ako Kijev odustane od te namere, to značajno pomoglo u rešavanju bezbednosnih zabrinutosti Rusije.

Britanski BBC je prvobitno preneo, citirajući izjavu ukrajinskog ambasadora u Londonu Vadima Pristajka, da bi Ukrajina mogla da odustane od kandidature za članstvo u NATO kako bi izbegla rat sa Rusijom, ali je taj zvaničnik kasnije demantovao takve tvrdnje, navodeći da je reč o nesporazumu i da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži tom vojnom savezu, prenosi agencija Rojters.

BONUS VIDEO: Profesor doktor Snežana Šerbula otkriva kako nas truju arsenom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR