Glas Javnosti

ZASTRAŠUJUĆA SLIČNOST SA NACIZMOM! Marš nemačkih vojnika sa bakljama podseća na Hitlerovu vojsku (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Parada koju je nemačka vojska organizovala u Berlinu ispred Bundestaga, u čast njenih pripadnika koji su se povukli iz Avganistana, izazvala je žestoke reakcije. Razlog je bakljada, koja je mnoge podsetila na estetiku iz vremena nacista.

Nemačka je u sredu organizovala svečanost ispred zgrade parlamenta, Bundestaga, a nemački „Di Velt" ocenio je bakljadu kao najsporniji detalj parade. 

Nemački vojnici marširali su u svečanim uniformama, sa šlemovima na glavama, noseći baklje u rukama. Sporno je što je takva ikonografija bila karakteristična za nacističko vreme, što se može videti i na brojnim snimcima sačuvanim do danas.

Pored brojnih osuda na društvenim mrežama, ovaj događaj kritikovali su i tv voditelj Jan Bemerman,kao i poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrobele.

Oglasio se i bivši poljski ministar spoljnih poslova, sada evroposlanik Vitold Vašikovski, koji je na Tviteru napisao „Tipični nemački smisao za humor“ i označio nemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa i nemačku ambasadu u Poljskoj.

Nemačko ministarstvo odbrane reagovalo je na kritike takođe na Tviteru, navodeći da se radi o „odavanju pošte ljudima koji su se borili za demokratiju“ i da je „politizacija ovakvog događaja nedostojan čin“.

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR