Glas Javnosti

ZAŠTO NATO NIJE BOMBARDOVAO NIKŠIĆ I JAGODINU? Da li je Medlin Olbrajt zaista rodila vanbračno dete u Beogradu iz navodne veze sa izvesnim Nikšićaninom?

Svet
Autor: Glas javnosti

Šokantna priča, koju je obelodanio crnogorski književnik Filip Radulović, da je Medlin Olbrajt, u to doba državni sekretar Sjedinjenih Država, imala posle Drugog svetskog rata strastvenu vezu sa izvesnim "Njegošem“ iz Nikšića, pa još da je iz te veze "zaradila“ vanbračnog sina, izazvala je uzbunu u Crnoj Gori, da su svi tražili  zagonetnog "švalera“

Za potrebe medijskog portala - Glas javnosti - zavirio sam u svoje beležnice i prašnjavu arhivu, iz gotovo poluvekovnu karijeru dopisnika, pa novinara-potrčka, pa urednika rubrike u "Večernjim novostima", glavnog urednika "NOVOSTI plus", glodura nedeljnika usred srede TELEGRAFA i preko četvrt veka vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Svedoka"  i išćeprkao moje i tuđa pisanija o crnogorskom književniku Filipu Raduloviću o nama po zlu poznatoj Medlin Olbrajt, kada je svaki Crnogorac, koji i danas (da li?) zasigurno, zna u prste sva dela Petra Petrovića-Njegoša, a godinama  posle NATO agresije pola Crne Gore, naknadno je, istraživalo ko je -  Njegoš?!

Ne onaj čiji je mauzolej na Lovćenu, već „Njegoša“ koji je svojevremeno, po tvrdnji Hercegnovljanina Filipa Radulovića, književnika, sad već (pra)davne 1955. godine zaveo izvesnu Medlinku Korbel, napravio joj bebu, sinčića, pa je ostavio...

"Njegoš„ je, tvrdio je Filip Radulović ostavio tadašnju Medline Korbel, sadašnju Medlin Olbrajt, usred Skadarlije, posle razgovora u kafani „Tri šešira“, a ona se posle toga -  „sva u suzama“, prvo porodila u Beogradu, pa otišla u Ameriku i tamo prodala svog sina Dvajta nekoj porodici iz Los An|elesa, da bi na njega, „svoje prvorođenče“, potpuno zaboravila.

"I sad, gle čuda, čudio se Radulović, tvrdi da ga nikad nije ni rodila!?"

Svetski i crnogorski mediji su "prokuvali", pa nisam ni ja izbegao da se upecam na tiražnu NATO prču, iako sam i tad, a i danas, verujem bliža izmišljotini i fikciji Filipa Radulovića, nego - istini, ali...

- Halo, stan Radulovića?

- Da. Filip pored telefona.

- Ovde redakcija nedeljnika „SVEDOK“ iz Beograda, glavni urednik Dinić pored telefona. Da li biste nam rekli nešto o Vašoj senzacionalnoj tvrdnji o navodnoj nekadašnjoj ljubavi sadašnjeg (danas tadašnjeg) američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt sa izvesnim Nikšićaninom, što ste ekskluzivno obelodanili u podgoričkom dnevnom listu „DAN“ ili "Glas Crnogorca"?!

 - Mogu da vam napišem ekskluzivni nastavak priče. Ali, prvo moramo da se dogovorimo koliko ćete to da platite! -

 - Koliko tražite za taj, kako tvrdite, ekskluzivni nastavak priče o ljubavi Nikšićanina i Medlinke Korbel? - pitam gospodina Filipa Radulovića, čoveka koji je postao poznat posle romana „Ljubavi Josipa Broza“.

  - Nećemo tako. Vi predložite koliko ćete da mi platite, pa ču Vam reči da li sam zadovoljan Vašom ponudom?-

   - Nije lako, možda je cela priča izmišljena - ne dam se ni ja baš lako, jer neću da kupujem mačku u džaku...

  - Sve što sam rekao je živa istina. Bila je to velika ljubav između Medlin i „Njegoša“, ali se on jednog dana naljutio na nju i ostavio je. Zašto? Bila je nemoralna, varala ga je s njegovim drugarima. Bila je u drugom stanju, porodila se u Beogradu 1955, pa je sina prodala u Los Anđelesu - 

  - To mi je sve poznato, čitao sa, tu nema ničeg novog, jedino je nepoznato ko je „Njegoš„ i gde se Medlin porodila u Beogradu, ako se stvarno porodila?!

  - Nisam lud da otkrijem ko je „Njegoš" još manje bolnicu u kojoj se Medlin porodila. To su moji ključni aduti za suđenje 17. septembra u Parizu, kad ću morati sudiji Žozefini Ranjije da otkrijem da je moja priča tačna, a ne izmišljotina - objašnjavao mi je u telefonskom razgovoru gospodin Radulović.

   - Na sudu ćete morati da otkrijete ko je, ako uopšte postoji, „Njegoš„?!

   - Njegovo ime krijem, jer je čovek na visokoj političkoj funkciji. Nikome nisam otkrio ko je - i neću. „Njegoš„ je sada u inostranstvu. I on je čuo za moju priču koju su preneli svi svetski mediji, pa i TV CNN, zvao me je telefonom i pitao - da li ću stvarno da otkrijem - ko je? Čvrsto sam mu obećo - neću. Nema govora!“

  - Gospodine Raduloviću, malo je ta Vaša priča nategnuta?

  - Ništa nisam izmislio. To i Medlin zna, ali ne znam zašto me je tužila, kad znam da zna da će izgubiti spor - ne da se ni g. Filip Radulović.

   - Razmisliću o Vašoj ponudi da za „Svedok“ napišete ekluzivni nastavak priče.

   Razmislio sam, i kopajući po dokumentaciji o „liku i delu Medlin Olbrajt“, naišao sam na niz podataka, ali nikako se nije uklapalo da je ona uopšte 1955. bila u Beogradu, pa još da se tu, u Beogradu, i porodila...

  Moji novinari iz „Svedoka“, povodom pisanja podgoričkog dnevnika „DAN“, prekopali su dokumentaciju o porođajima u Beogradu 1955. godine, ali, bar zasad, nisu pronašli nikakav trag.

  A kad će, ne zna se...

  Pola Crne Gore, takođe je istraživalo  Radulovićevu priču tragajući za „Njegošem“.

  Većina sa osmehom kaže:

  - Pa, kad nam je Medlin za vreme NATO agresije pravila malu decu, zašto i jedan od nas ne bi njoj.. -

 

 LJUBAV, ZNA SE, NE ZNA ZA GRANICE 

Korbelovi su Jugoslaviju napustili 1948. godine, pa je malo, po priči gospodina Filipa Radulovića, nejasno kako je gospođica Korbel, sedam godine docnije mogla da se strasno zaljubi, pa još i porodi u Jugoslaviji.

Ali, ljubav, zna se, ne zna za granice, pa je moguće da je Medlin ponovo, tajno, dolepršala u FNRJ da bi se tu zaljubila i ostala u drugom stanju!?

 

USPOMENA IZ VRNJAČKE BANJE

Medlinka Korbel je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu. Njena porodica je od progona nacista, iz Čehoslovačke, 1939. prebegla u Jugoslaviju, a izvesno vreme živela je u Vrnjačkoj Banji,  u porodici Ljubodraga Popčića, u vili „Rivijera“...Popčići su puna srca pružili utočište porodici Korbel, a s malom Medlin igrao se Ljubodrag Popčić, vršnjak Medlin Olbrajt, koji je za vreme divljačke NATO agresije na SRJ, uputio pismo Olbrajtovoj, koja na njega nikad nije odgovorila.

Ljubodrag Popčić je podsetio u pismu svoju vršnjakinju da su ona i njena cela jevrejska porodica preživeli izgnanstvo iz Češke baš zahvaljujući gostoprimstvu Srba i Srbije! I da je celu 1939. godinu proveo zajedno s njom u kući svoga oca...

Ljubodarg je novinarima prezentirao i fotografiju iz leta 1939. godine u dvorištu vile „Rivijera“ u Vrnjačkoj Banji...

Danas je Popčićima ostala fotografija kao uspomena, ali i kao dokaz da se dobro uvek ne vraća - dobrim...

 

LUBENICA I DINJA

Iz "ekskluzivne ispovesti" hercegnovskog književnika Filipa Radulovića i sapunske opere "Olbrajt - Njegoš", čitaoci bi dosad mogli da utvrde sledeće: da je ljubav - slepa, da ljubav nema - granica, da je Medlinka Korbel imala predbračno iskustvo, da je Medlinka imala i vanbračno dete (sina Dvajta), da je u tom poslu zaradila 50.000 dolara, ali da posle j....a nema kajanja - istina uvek izbije na videlo...

Ne znam s kojim će papirima (o parama da i ne govorim) tvorac nikšićko-latinsko-letnje ljubavne sapunice (o predbračnom iskustvu i neverstvu, i vanbračnom sinu Medlinke Korbel, danas Medlin Olbrajt sa stamenim Crnogorcem, koji je „zbog stasa, glasa, čojstva i junaštva“ zvan, kako bi inače drugačije no "Njegoš" Filip Radulović dokazati svoju senzacionalnu priču!

Ali, kad je uspeo da zaviri u krevet najvešeg sina naših naroda i narodnosti sa ovih prostora, mislim, naravno na Josipa Broza, ne sumnjam ni da je držao sveću Medlinki i "Njegošu" dok su radili ono što se inače radi nasamo, ili ko zna, u grupnjaku...

Usput pročitah da se posle mog teksta u „Svedoku“ Filip Radulović naljutio u "Glasu Crnogorca" što sam objavio tok njegovog i mog telefonskog razgovora u kojem je on tražio, istina, neku „crkavicu“ da mi otkrije nove ekskluzivne i pikantne detalje o navodnom tucanju i valjanju Korbelove i "Njegoša", uz tvrdnju da se on samo šalio i da ga honorar ne interesuje, koliko da se sazna prava istina - zašto NATO nije bombardovao Nikšić?  Čitao sam u „Glasu Crnogorca“ kako se Filip Radulović šalio kad mi je za intervju tražio pare, pa evo i ja sam se šalio kad sam u „Svedoku“ obelodanio telefonski tok razgovora , ali ako je on na TV ELMAG dobio lubenicu kao honorar, ja ću mu pokloniti dinju...Samo, mislim da nisam zaslužio da me Filip Radulović ocinkari u novinama, ni manje ni više, nego da ja štitim Medlin Olbrajt?!

Uz to, kad su predbračni i vanbračni odnosi u pitanju uvek sam na strani - muškarca i muškog roda. Usput, istina, nemam slike Olbrajtove kad je imala dvadesetak godina, ali ove koje imam ne ulivaju mi poverenje da je Olbrajtova i tada bila vamp i da je mogla da zavrti pamet "Njegošu", da ga spetlja u krevet iusput vara s kvartetom njegovih drugara?!

Suđenje,navodno, po priči Filipa Radulovića je uskoro, navodno 17. septembra, na osnovu navodne tužbe američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt, ali koje ni do danas - 2020. godine nije obelodanjeno da je održano, ili je ta najava suđenja bilo ipak Filipov spin?.

- Čekam samo da se Olbrajtova lično pojavi, pa da se pogledamo oči u oči. Ako ona ne dolazi, neću se ni ja pojaviti. Na suđenju, ne radi se mojoj već o njenoj koži. Uostalom, već sam odbio ponudu Olbrajtovog advokata Emersona o poravnjanju, tvrdio je Radulović u „Glasu Crnogorca“ i dodaje:

- Ni jedan detalj u mojoj priči nije izmišljen. Medlin je 1955. godine bila u vezi sa Njegošem, već sam rekao da je ostala u drugom stanju. U Beogradu je rodila Dvajta i kasnije ga za 50.000 dolara prodala u Los Anđelesu. Dvajt danas tamo živi kao uspešan poslovan čovek. Gorostasan je i lijep na oca. Imam dokaza i čuvam ih za kraj. CNN mi je nudio 350 hiljada dolara za priču, ali sam tu ponudu energično odbio.

- Ni po koju cijenu nijednoj kući iz 19 zemalja koje su ubijale moj narod neću dati intervju.

Pošto se Filip i ja nismo nagodili oko tarife koju bi „Svedok“ trebalo da plati za nove pikanterije veze "Njegoš-Olbrajt", morao sam nekako da se snalazim.

Kopajući po dokumentaciji, utvrdili smo da su Korbelovi 1948. godine napustili Jugoslaviju, pa pošto je Medlin rođena 15. maja 1937, u to doba je imala samo 11 godina, ali moguće je da se ona, kako Filip tvrdi, inkognito vratila u Beograd da bi se „ljubavisala“ sedam godina docnije i da se u 18 porodila. Ali, tih podataka zvanično - nema!?

 Ni u papirima BGD porodilišta, ni u drugim arhivima, tih papira nema, osim, ako ih nema sam g. Radulović, i da ih je čuvao za suđenje, koje koliko znam nije ni održano?!

Da li je Filip Radulović svoja istraživanja o "Njegošu i Medlinki" tako brižljivo radoo, kao što se, inače, "proslavio" zavirivanjem u krevet i privatni život Josipa Broza Tita, otkrivajući sve njegove ljubavi, javne, tajne, i zvanične, kao i brojnu bračne i vanbračne dece, ne znam. Ali, gospodin Radulović je napisao - da je "Broz sin, pogađate i naravno - vanbračni, jednog grofa i da je svoj politički imidž izgradio izučavajući muzički konezrvatorij u Beču (kolega Mišo Vujović je pišušući tada u "Glasu Crnogorca", duhovito pomenuo   - odsek bravarija).

Istovremeno, na osnovu Filipove priče jasno je da je Medlin svoj kreščendo ljubavnog uzdisaja u zagrljajem sa "Njegošem" dobro zapamtila i da zbog toga i nije naložila NATO paktu da se Nikšić bombarduje?!

Valjda po principu: prva ljubav zaborava nema...

I dok Filip skrivao svog "Njegoša", a očito je Radulović dobro upućen u sve ljubavi znamenitih ljudi i državnika, iskoristio sam priliku i pitao - zna li zašto i Jagodina nije bombardovana?!

 Očito da nije znao, jer da znao, sigurno bi već obelodanio priču koju je celo Pomoravlje pričalo:

Kafe kuvarica Bila Klintona - Jagodinka je bila nadarena, stamena, naočita i promućurna Pomoravka, iz Jagodine, kojoj Monika Levinski nije bila ni do kolena! Istina bila je Bilu!

Zbog nje, Jagodinke, u nesvest su padale i Hilari, a bogme, i Monika Tomups Levinska, ali nije vredelo...Kad god je u Ovalni kabinet Jagodinka unosila poslužavnik, baš dok je Bil birao mete za opaljivanje na SRJ (s Levinskom je u to vreme pukla veza, a i Hilari je u to doba zabranila pušenje u Ovalnom kabinetu), odmah ga je stavljala na kružić kojim je obeležena Jagodina i umiljatim glasom šaputala Bilu:

Kresni mene, nemoj Jagodinu!

PS(1): To mi je lično pričala Jagodinka iz Bele kuće!

 PS(2): Keve mi!

Ali to je više priča nego istina...

Prava istina, zašto NATO nije bombardovao Jagodinu je mnogo prozaičnija:

NATO je imao stare mape (koje im je podmetnuo „naš čovek“ u vrhu NATO) na kojima je umesto napisa JAGODINA bilo upisano - staro ime SVETOZAREVO.      

 

OLBRAJT ŠOKIRALA KORISNIKE INTERNETA!

 Na društvenim mrežama pojavila se priča koja se prenosila brzinom svetlosti, a koju je zabeležio kontroverzni pisac iz Herceg Novog Filip Radulović.

Američka državna sekretarka Medlin Olbrajt rođena je 15. maja 1937. u Pragu kao Mari Jana Korbelova. Te godine, njen otac bio je čehoslovački diplomata u Beogradu, odakle je 1939. morao da ode. Prva žena u istoriji Sjedinjenih Američkih Država na mestu državnog sekretara, kako piše Radulović, povezana je sa Beogradom ljubavnom vezom koju je započela sa izvesnim "Njegošem "iz Nikšića. On se čak pita da li je zbog ove veze, koja se nije završila slavno, Olbrajtova zamrzela Srbe. Navodno je ova priča objavljena u 127 domaćih i svetskih listova, a sudeći prema interesovanju, preti da ugrozi Klintonovu oralnu aferu iz Ovalnog kabineta. Filipov priča, zavisno od medijam, glasila je i ovako:

- Ne mogu da griješim dušu Medlin je prema nama Njegoševim drugovima, bila veoma galantna. Čašćavala nas je često bozom i kolačima u tada popularnoj poslastičarnici „Korzo". "Njegoša" je bilo sramota da nas žena čašćava i često je izbjegavao zajedničke izlaske. Medlin je insistirala da se viđamo.     Tek kasnije sam saznao i zašto. Ona je stvarno voljela „Njegoša", bio je najljepši od svih nas, ali i najstidljiviji. Ubjeđivala ga je da mu kupi odijelo da ne ide u suknenom. On je to odbijao energično. Bio je ponosan i danas je ostao takav. Za dan američke državnosti 1954. ambasada je u Beogradu pravila prijem. Medlin je na prijem, kao kćerka čehoslovačkog ambasadora povela i Njegoša.

Zamislite svi u odijelima, frakovima, Njegoš u crnogorskoj suknenoj nošnji. Na tom prijemu je upoznala majora Atertona, koji je za vrijeme rata bio u štabu kod Draže Mihailovića, da bi kasnije bio postavljen kao vrstan poznavalac naših prilika, za američkog vojnog atašea. On je od nje bio dosta stariji, ali je stari lisac brzo osjetio njenu pohotljivost i počeo da plete mrežu.

"Njegoš" je tih dana otišao na ferije. Ona mu je na stanici stavila ruku na stomak i saopštila da je trudna. On se mučenik trgao, kao opečen sklonio je ruku. Istina, već je naslućivao da ona pomalo voli da švrlja, pripovijeda nove pikanterije u priči koja lelujavo titra po ivici stvarnosti. Onda je nastavio priču:

- Tog ljeta „Njegoš" je na selu u okolini Nikšića vrijedno radio sa rodbinom na skupljanju ljetine. Otac i stric su mu, kada je pošao za Beograd, kupili novo hangar odijelo. Blistao je, visok, zgodan, crn, manekenskog hoda. Djevojke su se po Knez Mihailovoj za njim okretale. Kod kafane „Zagreb“ samo nekoliko dana po povratku, susreo je i Medlinku. Dan prije toga njegov najbolji drug mu je saopštio da je Medlinka spavala sa četvoricom njegovih drugova. Njegoš je htio da prođe pored nje, ali se ona ispriječila - tada su otišli do Skadarlije i koliko je meni poznato više se nikada nijesu viđeli, iako je ona i 1957. godine bila u Beogradu i kraće vrijeme radila u američkoj ambasadi, - tvrdi Radulović.

Nadahnuto i sočno, biograf seksualne akrobatike Josipa Broza, ređa niz pikantnih detalja ove nikšićko-češke ljubavne romanse.

- Major Aterton, koji je dosta bio stariji od Olbrajtove, iz prikrajka je nekoliko mjeseci vrebao priliku da joj se približi. Svakodnevno je obasipajući nježnostima. Stari, previjani obaveštajac je osetio svoju priliku. I Medlin je pristala, i godinu dana kasnije se i vjenčala sa majorom Atertonom, koji joj je postavio rame za plakanje. Aterton je bio veoma uticajna ličnost u obavještajnom svijetu i on je poslao predlog za Medlin da se upiše u obavještajni koledž CIA u Australiji. Taj predlog je prošao, ali ne i Medlinka. Na prvom psihokvalifikacionom testu od mogućih 100 bodova Olbrajtova je dobila svega 25 i naravno nije mogla biti upisana. Tada je Aterton zaposlio kao činovnika u američkoj ambasadi u Beogradu. Mislim da su njih dvoje u braku živjeli oko dvije i po godine. On je Medlinki bio odskočna daska za dalje napredovanje i usavršavanje.

(Glas javnosti/Vladan Dinić)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR